O Ross Daly  σήμερα στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης” και η παράσταση «Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα» την Τετάρτη στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

Το 3ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»  συνεχίζεται την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου με συναυλία του Ross Daly στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα» στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Τρίτη, 5/9/2017, Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, 20:30 μ.μ. 

Συναυλία Τροπικής Μουσικής με τον   Ross Daly

Αυτή την ανοίκεια στο δυτικό αυτί μουσική με τα πολλά ονόματα, τη μουσική που ο κόσμος της εκτείνεται από τη δυτική Αφρική έως την Δυτική Κίνα, τη μουσική με τις διαφορετικές παραδόσεις που μοιάζουν μεταξύ τους αλληλένδετες, θα απολαύσουμε απόψε. Στην Αραβική και Τουρκική παράδοση την αποκαλούν Μακάμ, στην Ινδία Ράγκα, οι Αρχαίοι Έλληνες  την έλεγαν Τρόπους και οι Βυζαντινοί Ήχους. Αλλιώτικα ακούσματα, που μας εκπλήσσουν γιατί μέσα από υπόγειες και αόρατες διαδρομές  μοιάζουν να επιστρέφουν σε μας, σαν να ήταν πάντοτε δικά μας.

 Η Κρήτη, με πολιτιστικούς συνδέσμους και καλές σχέσεις με Ανατολή και Δύση, Βορά και Νότο, είναι η ιδανική τοποθεσία να φιλοξενεί με ευγένεια, διακριτικότητα και σεμνότητα, έναν τέτοιο πολύπλευρο [μουσικό] διάλογο, που είναι τόσο απαραίτητος για τη συνέχιση της πολιτιστικής ακεραιότητας και βιωσιμότητας όλων,  λέει ο Ross Daly. Δέκα πέντε μουσικοί προερχόμενοι από τους κύκλους των σεμιναρίων του εργαστηρίου Τροπικής Σύνθεσης, του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly,  θα είναι το όχημα γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι, που θα μας πάει να γνωρίσουμε τόπους, μουσικές και όργανα αλλιώτικα, μα και δικά μας. Νέα παιδιά με ανοιχτούς ορίζοντες, με μουσική παιδεία,  υπό την καθοδήγηση ενός σπεσιαλίστα στο είδος, σε μια βραδιά με ήχους δικούς μας και «ξένους».

Τετάρτη, 6/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ. 

“Ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα έως σήμερα”.

   Ο Σείκιλος από τις Τράλλεις, έγραψε περί το 200 π.Χ. ένα επίγραμμα και έναν επιτάφιο θρήνο, για τον θάνατο της αγαπημένης του. Το 1883 ανακαλύφθηκαν οι στήλες με το επίγραμμα και τους στίχους, και ω! του θαύματος, με την αρχαιοελληνική μουσική σημειογραφία. Σήμερα, ο επιτάφιος θρήνος του Σείκιλου θεωρείται η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μουσική παγκοσμίως. Ο Θανάσης Κλεώπας και ο Παναγιώτης Αλεπίδης, με τραγούδι, αρχαιοελληνική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα και κρουστά, θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς τόπους, από την εποχή του Σείκιλου, έως σήμερα.

   Θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσικές και τραγούδια περασμένα από το φίλτρο της εμπειρίας του Θανάση Κλεώπα και της αγάπης του για τις μουσικές όλων των πολιτισμών. Η ιδιαίτερη αναφορά στην Λύρα του Απόλλωνα και στο πως οι Αρχαίοι Έλληνες  έβλεπαν τη μουσική, αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον μέρος της παράστασης.

Μια συναυλία σημαντική, ακριβώς λόγω της πρωτοτυπίας της, ρηξικέλευθη ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της,  που φιλοδοξεί να αποδείξει τη διαχρονικότητα της μουσικής. Στο πρώτο μέρος το μουσικό ταξίδι ξεκινά με τον Επιτάφιο του Σείκιλου και συνεχίζει με σταθμούς στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου και των  νησιών. Στο δεύτερο μέρος, σταθμοί του ταξιδιού είναι τα ρεμπέτικα, συνθέσεις του Θανάση Κλεώπα και σύγχρονων συνθετών, όπως ο Ξαρχάκος, ο Ζαμπέτας κ.ά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook