Το ΤΕΕ θέτει τις υπηρεσίες του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Ελαφονησίου, η θεσμοθέτηση της οποίας θα αποτελέσει “ανάχωμα” στην αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Επιστολή προς τον Υπουργο΄Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη απέστειλαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, αναφορικά με την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Ελαφονησίου, χαρακτηρίζοντας ως θετική την πρόθεση επικαιροποίησης της μελέτης προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από την καλπάζουσα τουριστική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα προτείνουν την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Το ΤΕΕ γνωστοποιεί στο αρμόδειο Υπουργείου ότι βρίσκεται στη διάθεσή του για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες επικαιροποίησης της Μελέτης προκειμένου όπως τονίζει να “επιτευχθεί άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα και η επόμενη τουριστική περίοδος να ξεκινήσει με θεσμοθετημένους περιβαλλοντικά ορθούς όρους”.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό κ. Σταθάκη έχει ως εξής:

Προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη
ΚΟΙΝ:  Δήμαρχο Κισσάμου
-Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου
– Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων

 

Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ελαφονησίου Χανίων

Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, ότι το Υπουργείο προτίθεται να επικαιροποιήσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ελαφονησίου Χανίων που είχε εκπονηθεί το έτος 2009 από τον τότε Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
του Πανεπιστημίου Κρήτης και η οποία παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς θεσμοθέτηση.

Η περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων όπως σας είναι γνωστό, κινδυνεύει άμεσα από την υπερβολική εκμετάλλευση κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και δέχεται υπερβολικές πιέσεις από την αθρόα προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών. Είναι πολύ ενθαρρυντικό λοιπόν το
γεγονός ότι το Υπουργείο αποφάσισε να ενεργοποιήσει την υπάρχουσα Μελέτη και να την θεσμοθετήσει άμεσα προκειμένου να προστατευθεί αυτή η μοναδική, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή.

Ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμη για την τύχη του Ελαφονησίου εκτιμούμε ότι θα είναι η σύσταση αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης που θα αξιοποιήσει και βελτιστοποιήσει με ορθές πρακτικές διαχείρισης τις μεγάλες δυνατότητες της προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης θεωρεί πολύ θετικές τις προαναφερόμενες εξελίξεις και βρίσκεται στην διάθεση του Υπουργείου για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες επικαιροποίησης της Μελέτης προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα και η επόμενη τουριστική περίοδος να ξεκινήσει με θεσμοθετημένους περιβαλλοντικά ορθούς όρους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook