Ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος» διοργανώνει τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ. διάλεξη  του Ιστορικού, τέως Πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα  Sir Michael  Llewellyn Smith με θέμα:« Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και η Κρήτη ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου, στην αρχή της Χάληδων.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) υπήρξε ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μας τους Κρητικούς είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός για την απαγωγή, το Μάιο του 1944, με μια ομάδα από κρητικούς αντάρτες, του στρατηγού Κράιπε, διοικητή των γερμανικών δυνάμεων της Κρήτης.

Για τα χρόνια αυτά στην Κρήτη έγραψε σ' ένα από τα βιβλία του:

 "Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι τόσο έκδηλη η αίσθηση της λεβεντιάς. Ο χαρακτηρισμός αυτός περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά : την ορμή και τη φλόγα της νιότης, ....., το χιούμορ, τη γρηγοράδα στη σκέψη και στις πράξεις, τη δεξιοτεχνία στο σημάδι, την απλοχεριά, τις επιτυχίες με τα κορίτσια, την ικανότητα να πίνεις κρασί, να αυτοσχεδιάζεις μαντινάδες, να γλεντάς και να χορεύεις σαν το πουλί που πετά....... Λεβεντιά είναι η όρεξη για μια ζωή που θες να τη ζεις επικίνδυνα και να είσαι έτοιμος για τα πάντα".

 

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.