Προς εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης µεταξύ του υπουργείου Οικονοµικών και του υπουργείου ∆ικαιοσύνης κινείται το θέµα του φορολογικού νοµοσχεδίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης έστειλε, την Πέμπτη, τις προτάσεις του στο υπουργείο Οικονοµικών, πάνω στις «επίµαχες» διατάξεις που αφορούν την ποινική αντιµετώπιση των οφειλετών του ∆ηµοσίου, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν µια καλή βάση συµφωνίας.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δεν θα κινούνται εκτός του πλαισίου των αρχών του δικαίου και της νοµικής επιστήµης, αλλά δεν τοποθετήθηκε πάνω στο επίµαχο ζήτηµα της επέκτασης της εφαρµογής της αυτόφωρης διαδικασίας σε αδικήµατα φοροδιαφυγής πέραν της προθεσµίας του 48ώρου που προβλέπει η νοµοθεσία.

Το υπουργείο Οικονοµικών φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του υπέρ της µετατροπής του αδικήµατος της µη καταβολής ΦΠΑ σε διαρκές και της κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας επί του προκειµένου.

Εκτιµάται ότι η αυτόφωρη διαδικασία θα κινείται µόνο όταν το αδίκηµα έχει τη µορφή κακουργήµατος, που µε τα σηµερινά δεδοµένα αφορά µη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.

Αντίστοιχα για τους φόρους εισοδήµατος, το αδίκηµα έχει τη µορφή κακουργήµατος όταν το ποσό ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Το νοµοσχέδιο, στην αρχική του µορφή περιελάµβανε και ρύθµιση για αυτόφωρη διαδικασία στα ληξιπρόθεσµα χρέη, για την οποία διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις.

Από την άλλη πλευρά, τάσεις υποχώρησης του υπουργείου Οικονοµικών διακρίνονται στο θέµα του Γενικού Εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος που προέβλεπε το νοµοσχέδιο στην αρχική του εκδοχή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που αναφέρθηκε την Τετάρτη στο θέµα, παρέλειψε τον χαρακτηρισµό του «γενικού», ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «αµερικανόφερτος» και ξένος µε τα ελληνικά δεδοµένα.

Είναι προφανές ότι ο όρος αυτός θα παραλειφθεί, ενώ είναι επίσης πιθανό, σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, να µη γίνει δεκτή ούτε η πρόβλεψη για εγκατάσταση του εν λόγω εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονοµικών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook