Η ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης από την Ελλάδα εκφράστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Η συζήτηση των δυο πλευρών διεξήχθη σε θετικό κλίμα, γεγονός που φάνηκε και στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ η οποία μετά το πέρας της συνάντησης που είχε διάρκεια 1,5 ώρας, ενώ υπήρξε και ένα 20λεπτο τετ α τετ της ίδιας με τον Αλέξης Τσίπρα, έκανε λόγο για μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στις κοινές δηλώσεις της με τον κ. Τσίπρα, συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους  είναι απαραίτητες για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν και εν συνεχεία δήλωσε ότι «Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» .

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την εξέλιξη της συζήτησης με την Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας  ότι «Μετά από χρόνια στασιμότητας η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Είναι μια σημαντική πρόοδος, ενώ οι στόχοι για τα πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία».

«Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατόν, η τρίτη αξιολόγηση. Στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ ημών και των θεσμών, τώρα όμως έχουμε ξεπεράσει τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Το παρών στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, συμμετείχε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον .

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκε  εν όψει του τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ​ αύριο Τρίτη στις 19:00 στον Λευκό Οίκο.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook