Επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του Παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, με την παρουσία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη και επίτιμου δημότη Χανίων, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 17/10/2017, στο Δημαρχείο Χανίων.

Την επιθυμία του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εκπληρώνει ο Δήμος Χανίων, αφού το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την παρουσία του ίδιου στο παλιό τελωνείο.

Ηδη απο πέρυσι ο Δήμος ανακήρυξε τον κ.Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δώσουν το όνομα του στο Παλιό Τελωνείο Χανίων, ενώνοντας τα Χανιά για πάντα με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Ο Τάσος Βάμβουκας έκανε εξίσου γνωστό ότι στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του παλιού τελωνείου σε “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης” θα δώσει το παρών ο γνωστός κινηματογραφιστής και βραβευμένος με Όσκαρ της ταινίας “Ζορμπά” Walter Lassally, παράλληλα θα παρευρεθούν εκεί και άλλα γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέφανος Κορκολής, η Σοφία Μανουσάκη και η Ιωάννα Φόρτη.

Σκοπός του παλιού τελωνείου είναι να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή στεγάζοντας το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ωστόσο, τόνισε ο Δήμαρχος, για την ώρα τουλάχιστον είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αυτό δεν προβλεπόταν. “Οι ελλείψεις για να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή έχουν καταγραφή και η βούληση της δημοτικής αρχής είναι να προβεί στην διόρθωση των ελλείψεων και να λειτουργήσει ολοκληρωμένα.” Έτσι για την ώρα ο χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις.

Η διαδικασία αυτή θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο, με τις ελλείψεις να καλύπτονται από ευρωπαϊκό διαγωνισμό,τυπικά πάντως το θέατρο είναι έτοιμο για παραλαβή από τον δήμο, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος.

“Δεν είμαστε εδώ να “κυνηγάμε μάγισσες”

Ο κ.Βάμβουκας σε σχετική ερώτηση για το αν θα ζητηθούν ευθύνες  ,για ένα έργο που ολοκληρώνεται τελικά μετά από πολλά χρόνια που κόστισε πολλά χρήματα, απάντησε ότι “δεν είμαστε εδώ να κυνηγάμε “μάγισσες” αλλά να ολοκληρώσουμε όσο πιο σύντομα το έργο, ενώ ανέφερε οτι “δεν νομίζω ότι έγινε σποατάλη χρημάτων”. Αυτό που προκύπτει είναι ότι αρχικά αυτοί που δέχτηκαν την μελέτη για ένα τέτοιο έργο δεν αντιλήφθηκαν ότι η μελέτη δεν οδηγούσε στην δημιουργία ενός χώρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θέατρο. “Οι ευθύνες μπορεί να είναι πολιτικές, σε κάποιους τεχνικούς κτλ, αλλά δεν προκύπτει ότι έγινε σπατάλη χρήματος.” 

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, επεσήμανε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένα μεγάλο, ιστορικό, καλλιτεχνικό υποκείμενο της εποχής του με την έννοια του ενεργού πολίτη. “Υπό αυτή την έννοια δεν ονειρεύτηκε μόνο αλλά διάλεξε τον δρόμο της πάλης και της τέχνης, συνδυάζοντας το τοπικό, το διεθνές, το οικουμενικό και έγινε σφραγίδα και ορόσημο, δείχνοντας τον δρόμο για το πώς μπορεί να ολοκληρώνεται αυτή η διαλεκτική σχέση ατόμου και εποχής”, παρατήρησε η κα. Περράκη, τονίζοντας η εκδήλωση ονοματοδοσίας, καθώς και η μουσική εκδήλωση, που θα ακολουθήσει έχουν ενταχθεί στις δράσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας για τον Δήμο Χανίων, που είναι σε εξέλιξη. “Για έβδομη συνεχή χρονιά ως «Πόλη 12 Αστέρων» διοργανώνουμε έως τις 22 Οκτωβρίου σειρά δράσεων, που σχετίζονται με το φετινό θέμα της Ε.Ε.Τ.Δ. “Η συμμετοχή, η διαβούλευση και η δέσμευση των πολιτών: για μια ακμάζουσα τοπική δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλων Μ. Θεοδωράκης”, Γιώργος Αγοραστάκης, τόνισε ότι η τελετή ονοματοδοσίας θα δώσει ώθηση στην ολοκλήρωση του Θεάτρου, ενώ θα προστεθεί μια σημαντική πολιτιστική υποδομή στον τόπο μας. “Στόχος μας είναι να επενδυθεί στον τόπο μας το πνευματικό κεφάλαιο, που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, να αναπτυχθούν οι θεσμοί που χρειάζεται με επίκεντρο το έργο του και να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστάκης.

Επισημαίνεται ότι στην τελετή ονοματοδοσίας έχει προσκληθεί και θα παρευρίσκεται και ο γνωστός κινηματογραφιστής της ταινίας “ΖΟΡΜΠΑΣ”, Walter Lassaly. Την τελετή ονοματοδοσίας θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως της Μαρίας Φαραντούρη, του Στέφανου Κορκολή, της Σοφίας Μανουσάκη, της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”, του μουσικού συνόλου “Vamos Ensemble” και της Ιωάννας Φόρτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook