Μία ώρα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν οι συνομιλίες που θα έχουν η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο - Οι Αμερικανοί ρίχνουν τους τόνους για την Βάση της Σούδας

Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο 1+10 (δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συνοδευόμενος από 10 συνεργάτες του και από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Τσίπρας πλαισιωμένος από 10 υπουργούς και συμβούλους) και θα ξεκινήσουν στις 19:30 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 12:30). 

Τραμπ σε Τσίπρα: Θα εγκρίνουμε την αναβάθμιση των F-16

Στις πρώτες τους σηλώσεις οι δύο άντρες είπαν:

«Θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ - «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Τσίπρας 

«Θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα.

«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.

«Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο κ. Τσίπρας ευρσκόμενος εξ ευωνύμων του προέδρου Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. 

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ περιγράφονται ως εξής:
- Αμυντικά και ασφάλειας.
- Ενέργειας και οικονομικά.

Από αμερικανικής πλευράςτονίζεται σε όλους τους τόνους ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα της Σούδας, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές βάσεις στον κόσμο, είναι σοβαρό αλλά δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα αυτής της συνάντησης, ούτε είναι ένα ζήτημα που θα καθορίσει την έκβαση των συνομιλιών στο Οβάλ Όφις.

Για το λόγο αυτό κατέβηκαν οι τόνοι εντελώς και συμφωνήθηκε ότι θα συζητηθεί μεν το θέμα, αλλά θα αφεθεί σε διαπραγματευτικές ομάδες, που θα αναλάβουν την επίλυσή του. Η αμερικανική πλευρά έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τη βάση της Κρήτης ώστε να είναι η πλέον άψογη επιχειρησιακά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι συμφέρει στην Ελλάδα στρατηγικά και οικονομικά. Η πηγή μας είπε ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δεχθεί συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, αλλά την τελευταία στιγμή η αμερικανική πλευρά ζήτησε συμφωνία δέκα ετών, που ενώ στο ελληνικό Πεντάγωνο «ακούστηκε θετική πρόταση», στο υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν.   

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η Σούδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη βάση στο Ινσιρλίκ, παρά το γεγονός ότι παίζουν δύο διαφορετικούς ρόλους. Όμως, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι η ήδη ισχυρή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί και να ενισχυθεί και να επεκταθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, χωρίς αυτό να προϋποθέτει απαραιτήτως επέκταση της ετήσιας συμφωνίας σε μια νέα πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας. Όμως, είναι φανερό ότι η ετήσια συμφωνία τους δένει τα χέρια για να την καταστήσουν ακόμα πιο σημαντική, κάτι που -όπως σημειώνουν- θα άνοιγε περισσότερο τη βεντάλια των στρατηγικών, αμυντικών και οικονομικών συμφερόντων.

Οι Αμερικανοί τονίζουν σε όλους τους τόνους «την εξαίρετη συνεργασία με την Ελλάδα στη βάση της Σούδας, η οποία -όπως λένε- ενισχύει τη συμμαχία με τη χώρα μας και τους βοηθά στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Πάντως, είναι ένα θέμα που δεν θα αφεθεί να επισκιάσει την πρωθυπουργική επίσκεψη, η οποία από μόνη της είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.

Πηγή: protothema.gr