Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε την Πρέσβη ότι τα Χανιά παραμένουν ένας τόπος φιλόξενος και ασφαλής για τους Βρετανούς και όλους τους επισκέπτες του τόπου μας

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια της εθιμοτυπίας, μεταξύ της Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας κας Kate Smith συνοδευόμενη από την πρόξενο Κλαίρ Φραγκάκη και του Δημάρχου Χανίων κ Τάσου Βάμβουκα. 

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των υπηκόων της Μεγάλης Βρετανίας που διαμένουν ή επισκέπτονται την πόλη των Χανίων καθώς και την ευρύτερη περιοχή. 

Η Πρέσβης εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα ζητήματα ανάπτυξης και πολιτικής προστασίας και ο Δήμαρχος της ανέπτυξε τον σχεδιασμό του Δήμου, ο οποίος βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου και των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε την Πρέσβη ότι τα Χανιά παραμένουν ένας τόπος φιλόξενος και ασφαλής για τους Βρετανούς και όλους τους επισκέπτες του τόπου μας ενώ στα πλαίσια της εθιμοτυπίας, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

 

Η επίσκεψη της Πρέσβης της Μ. Βρετανίας ξεκίνησε χθες, όπου στο πλαίσιο των επαφών της στα Χανιά, παρέθεσε δεξίωση σε αίθουσα στο Ίδρυμα Βενιζέλου. 

Εκεί βρέθηκαν αρκετοί Χανιώτες συνεργάτες της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η κ. Kate Smith γνώρισε από κοντά και συνομίλησε μαζί τους για διάφορα τοπικά ζητήματα.

Στην φωτογραφία δεξιά η Πρέσβης κ.  Kate Smith, στην μέση η Δικηγόρος και Πολιτευτής της ΝΔ κ. Ελβη Στασσίνου και αριστερά  η Υποπρόξενος του Προξενικού Γραφείου στο Ηρακλειο κ. Claire Fragaki.

Επίσκεψη και στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, η  Πρέσβειρα της Αγγλίας στην Αθήνα, κα Kate Smith, η  οποία διαδέχτηκε τον κ. John Kittmer, τον Ιανουάριο του 2017. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόξενος της Αγγλίας στην Κρήτη, κα Κλαίρη Φραγκάκη και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Η Πρέσβειρα εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που βρίσκεται πάλι στη χώρα μας, όπου ξεκίνησε την διπλωματική της καριέρα το 1991, ιδιαίτερα στο νησί μας, στο οποίο έχει έρθει για διακοπές και εντυπωσιάστηκε από τα αξιοθέατα, την φύση και τα μνημεία της Κρήτης. 

Αναφορικά με το θέμα του BREXIT, το οποίο έθιξε ο Αντιπεριφερειάρχης, η Πρέσβειρα εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, και ότι προτεραιότητα της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι τα δικαιώματα των πολιτών. Σημείωσε ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμφέρει και τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα όσο αφορά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κι εκπαίδευσης, όπως και στο θέμα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών. 

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις πολιτών από και προς την Ελλάδα, οι οποίες άρχισαν τη δεκαετία του 1950, όπως και στην μεγάλη βρετανική κοινότητα που έχει επενδύσει σε ακίνητες περιουσίες και ζει στα Χανιά, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν είναι σημαντικό να γίνουν με αφετηρία τα δικαιώματα των πολιτών και από τις δύο πλευρές. Η Πρέσβειρα επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν υπ’ όψη τους αυτή την κοινωνική διάσταση και ότι η κυβέρνησή της επιδιώκει στην επίτευξη στενής εταιρικής σχέσης στο μέλλον. Υπογράμμισε ότι δεν θα πάψει να συμμετέχει σε προγράμματα της Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, καταβάλλοντας τους σχετικούς πόρους, και ότι θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές δομές, όπως έχουν ως σήμερα, όσο αφορά στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την εσωτερική ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.

Η συζήτηση στράφηκε επίσης και σε άλλα θέματα, όπως ο τουρισμός και η αυξημένη ροή τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία  προς την Κρήτη, που δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των πτήσεων. Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών στο νησί μας, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί μεγαλύτερος αριθμός ξένων επισκεπτών. Η Πρέσβειρα δήλωσε ότι θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί στην τουριστική προβολή του νησιού, και ότι επιθυμία της Κυβέρνησής της είναι να συνεχιστεί η καλή σχέση που έχει με την Ελλάδα. 

Τέλος η Πρέσβειρα δήλωσε την πρόθεσή της να επισκεφτεί ξανά τα Χανιά τόσο στο πλαίσιο των καθηκόντων της, όσο και για διακοπές. Ο κ. Βουλγαράκης της ευχήθηκε καλή διαμονή στο νησί μας και της προσέφερε ως δώρο βιβλία με θέμα την φύση και την Ιστορία της Κρήτης.