Με αφορμή τον θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα από την Κρήτη, Φώτη Καφάτου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Φώτης Καφάτος τίμησε διεθνώς την Κρήτη και την γενέτειρά του, το Ηράκλειο. Υπήρξε επιστήμων υψηλού επιπέδου, με θεμελιακά επιτεύγματα στον τομέα της βιολογίας καθ’ όλη την διάρκεια της πανεπιστημιακής και ερευνητικής σταδιοδρομίας του, και άνθρωπος σπάνιας ψυχικής ποιότητας. 

Πίστευε ακλόνητα στην ουσιαστική σημασία της Παιδείας, θεωρώντας την βάση της κοινωνικής ανάπτυξης στην χώρα μας, και αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο και την εξέλιξη της Ευρώπης. 

Η προσφορά του τιμήθηκε με πλήθος ιδιαίτερα σημαντικών διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον γενέθλιο τόπο του, ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το 2003, το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» ως έκφραση αναγνώρισης της μοναδικής προσωπικότητάς του και της βαρυσήμαντης συμβολής του στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στο μέλλον.

 Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.