Απάντηση έδωσε στην τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για το θέμα της “Μαύρης Παρασκεύης” (Black Friday), ο τ. Πρόεδρος, μέλος του Συλλόγου αλλά και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Χανίων, κ. Τάκης Ζερβουδάκης.

Ο κ. Ζερβουδάκης, ασκώντας κριτική, δίνει μία σειρά από απαντήσεις και θέτει κάποια θέματα που αφορούν στην λειτουργία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων από την τωρινή δοιήκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβουδάκη:

“Με αφορμή και την τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Σ.Χ. για την “Black Friday” διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά ότι η διοίκηση του Ε.Σ.Χ. είναι κατά οποιασδήποτε προωθητικής κίνησης γιατί λέει…εξυπηρετεί τις πολυεθνικές.

Δηλαδή εν έτη 2017 όπου οι πολυεθνικές -καλώς η κακώς- είναι μέρος πλέον της τοπικής αγοράς, εμείς αντί να ψάχνουμε τρόπο να τις συναγωνιστούμε και να προτείνουμε ως σύλλογος σχετικές ενέργειες, αντιθέτως προτείνουμε το κλείσιμο στο καβούκι μας. Δυστυχώς οι ιδεοληψίες από τις οποίες διακατέχεται η διοίκηση του συλλόγου και οι κομματικές προσταγές στις οποίες υπακούει, τους έχουν οδηγήσει στο να απορρίπτουν τα πάντα.

Για παράδειγμα: 
– Σταμάτησαν ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης όπως την πιστοποίηση μέσω επιμόρφωσης των τοπικών επιχειρήσεων και ενώ είχε ήδη πιστοποιηθεί το 1/3 των ενεργών μελών του συλλόγου (110 επιχειρήσεις)

– Σταμάτησαν όλα τα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια για επιχειρηματίες και εργαζόμενους γιατί είναι λέει με λεφτά της Ευρωπαϊκής ένωσης, τα οποία αφενός προσέφεραν χρήσιμες γνώσεις ( πρακτικές πωλήσεων, στησίματος βιτρίνας, αποθήκευση, ξένες γλώσσες κλπ) και αφετέρου προσέφεραν κάποιο -έστω και μικρό- έσοδο στους επιμορφωμένους και τον σύλλογο

– Σταμάτησαν προωθητικές ενέργειες όπως το «Βγαίνουμε Τρίτη» και είναι αντίθετοι σε άλλες όπως οι μαζικές εκπτωτικές ενέργειες ανά περιοχή, η «Black Friday», η «Λευκή νύχτα», κλπ

– Σταμάτησαν ακόμα και αυτές τις κοινωνικές δράσεις όπως το «Γεμίζουμε τις άδειες σχολικές τσάντες» και το Χριστουγεννιάτικο Bazaar και λένε ότι αυτά είναι ασπιρίνες που ανακουφίζουν προσωρινά ενώ εμείς πρέπει να εξωθήσουμε τον κόσμο να βγαίνει έξω να διαμαρτύρεται…

Μιλάνε συνεχώς – και μόνο – για τον αυτοαπασχολούμενο έμπορα, παρουσιάζοντας τον σαν ένα… καημένο, κατατρεγμένο, κακόμοιρο άνθρωπο πράγμα που είναι από μόνο του υποτιμητικό, στοχεύοντας στην προβολή του κόμματος τους ως σωτήρα και υπερασπιστή του, αντί να του δώσουν όπλα (γνώσης) και εργαλεία (προωθητικές ενέργειες, σεμινάρια) για να μπορέσει να αντισταθεί στην δεδομένη κατάληψη της αγοράς από πολυεθνικές. Για αυτούς τα μαγαζιά με υπαλλήλους (δηλαδή με αφεντικά όπως τα αποκαλούν) είναι σχεδόν συνένοχοι των πολυεθνικών.

Κύριοι της διοίκησης του Ε.Σ.Χ. σας κρούω και δημοσίως τον κώδωνα ότι γυρνάτε το Χανιώτικο εμπόριο πολλά χρόνια πίσω σε μια περίοδο που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ το να μπορέσει να αντισταθεί και αντιπαρατεθεί με όλους εκείνους που απειλούν την βιωσιμότητα του. Δεν είναι δυνατόν να εξορκίζεται όλες τις προωθητικές ενέργειες επειδή… θα τις κάνουν και οι πολυεθνικές (που θα τις κάνουν ούτως η άλλως).

Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεστε (ηθελημένα) ότι τα Χανιά ζουν σε μεγάλο βαθμό και από τον τουρισμό άρα πρέπει να προσαρμόσουμε κάποιες εμπορικές πρακτικές γύρω και από αυτό. 

Δεν είναι δυνατόν να λέτε στο συμβούλιο ότι δεν κάνουμε κάτι γιατί θα ωφεληθεί μεν ο έμπορος στον Κάτωλα αλλά δεν θα ωφεληθεί και ο έμπορος στο Πανελλήνιο με την λογική αφού δεν έχω κατσίκα εγώ, να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα. 

Ειλικρινά λυπάμαι και στενοχωριέμαι για την κατάσταση στην όποια έχετε φέρει τον σύλλογο. Σας μιλάμε ως μειοψηφία στο συμβούλιο και αισθανόμαστε ότι μιλάμε σε τοίχο. Δεν έχετε δεχθεί σχεδόν καμία πρόταση μας και δεν έχετε ασπαστεί καμία άποψη μας για προτάσεις που φέρνεται εσείς.

Το μόνο στο οποίο ελπίζω πλέον, είναι στο ότι οι συνάδελφοι – μέλη του συλλόγου έχουν αντιληφθεί την ζημία που προκαλείται και πολύ σύντομα θα αποτελείται μια κακή παρένθεση σε αυτόν τον ιστορικό σύλλογο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook