“Καρφιά” του Δημήτριου Μπαξεβανάκη για την διεύθυνση του ΕΠΑΛ Βρυσών – Τι είπε για τις ελλείψεις στην Παλαιόχωρα

Με ένταξη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για το μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας που αφορά απόφοιτους των ΕΠΑΛ, παρουσία του υφυπουργόυ παιδείας Δημήτριο Μπαξεβανάκη.

Ο κος Μπαξεβανάκης έγινε στόχος αντιδράσεων από την ΕΛΜΕ αναφορικά με το πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα των ΕΠΑΛ και δεν είναι άλλο από την κατάργηση ειδικοτήτων.

Ο υφυπουργός παιδείας ερωτηθείς για το ΕΠΑΛ Βρυσών, είπε ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων οφείλεται στα ολιγομελή τμήματα, καθώς όπως ανέφερε « το να λειτουργούν τμήματα με δύο μαθητές, όπως αυτό που λειτουργεί στις Βρύσες, είναι και αντιπαιδαγωγικό και ανορθολογικό»

Ο κος Μπαξεβανάκης μάλιστα ,έριξε καρφιά στη διεύθυνση του ΕΠΑΛ Βρυσών αναφέροντας ότι πέρυσι για ένα τμήμα δηλώθηκαν περισσότεροι μαθητές από αυτούς που στην πραγματικότητα παρακολουθούσαν την ιδιότητα.

“Δηλώθηκαν 11 και οι μαθητές ήταν 2. Αυτοί που δίνουν στοιχεία στο υπουργείο να είναι πιο προσεχτικοί γιατί εκτίθενται πρώτα οι ίδιοι και μετά εκθέτουν και τους μαθητές τους.”

Αναφορικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο γυμνάσιο- λύκειο της Παλαιόχωρας, που οδήγησαν στην κατάληψη του σχολείου από τους μαθητές ο κ.Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει κάνει κάποιες κινήσεις, ωστόσο υπάρχουν 5 αρνήσεις εκπαιδευτικών να αναλάβουν υπηρεσία στο σχολείο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων στάθηκε στο πρόγραμμά μαθητείας, πού μεταξύ άλλων όπως ανέφερε,έχε ένα συγκεκριμένο σκοπό, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. “Είναι προσαρμοσμένη κάθε φορά στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν αποτελεί καμία καινοτομία αλλά μια στρατηγικού τύπου απόφαση.”

Παρέμβαση πριν την έναρξη της ημερίδας έκανε επίσης ο Διευθυντής ΕΠΑΛ Βρυσών, καθώς και μια εκπαιδευτικός του σχολείου.

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΕΠΑΛ τόνισε ότι το σχολείο οδηγείται στο κλείσιμο αν συνεχίσουν να καταργούνται ειδικότητες.

 “Κλείσατε τμήμα με 8-9 μαθητές, έστω και οι 4 μαθητές να έμενα σε κάθε ειδικότητα πάλι θα λειτουργούσαμε, κλείσατε και 3η ειδικότητα με παιδιά που έρχονται παιδιά ακόμα και από τα Σφακιά. Έχουμε άρτιο εξοπλισμό, έχουμε ένα σχολείο κόσμημα και νομοτελειακά θα το κλείσετε καταργώντας όλες τις ειδικότητες.”

Τι είναι ο θεσμός της μαθητείας

Στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται  το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητεία) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», έχουν τα κατά τόπους ΕΠΑ.Λ.,  στα οποία και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.), στα οποία θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες). Οι μαθητευόμενοι θα συνάψουν Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη τους και θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στην  με αριθμό Φ7/136312/Δ4/11-08-2017 (ΦΕΚ 2859Β΄/2017) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας και πριν τη συμμετοχή σε εξετάσεις Πιστοποίησης, κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει  Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook