Τελευταία ενημέρωση:18:54

Ένα απίστευτο νέο που απειλεί να καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το donner! Το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.

Η ομάδα των Πρασίνων μετά από ελέγχους διαπίστωσε πως τυχαίνει πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και donner να υπάρχει φωσφορικό άλας. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Η πρωτοβουλία σκάει σαν… κεραυνός εν αιθρία στους απανταχού Έλληνες καλοφαγάδες και όχι μόνο.

Ανακοίνωση της ELVIDA FOODS A.E (Ελληνικός Γύρος), για το θέμα:
 
Σε σχέση με  αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

§  Στην παραγωγή γύρου ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα.

§  ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ.

§  Πρόσφατα υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner και Kebab και μόνον, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής πλευράς.

§  Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab (στον γύρο δεν χρησιμοποιούνται) και έτσι δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)

§  Επομένως ο γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

§  Η ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» ΕΧΕΙ  ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook