Δείτε τι γράφουν η Νέλλη, η Νεφέλη, ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Χριστίνα και άλλα παιδιά στα γράμματά τους προς τον κύριο με την άσπρη γενειάδα - Πώς μπορείτε αγοράζοντας γραμματόσημα να βοηθήσετε κοινωνικές δομές της πόλης

Χωρίς αυτά τα γράμματα που από κάθε γωνιά της γης στέλνονται στον ίδιο παραλήπτη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γεννειάδα, στον Βόρειο Πόλο ή στην Καισαρεία ή την Καππαδοκία, τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια.

Γράμματα που προκαλούν γέλιο, στεναχώριο, συγκίνηση, νοσταλγία, αγάπη, ξεγνοιασιά, τοποθετούνται στα ειδικά γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ, που εδώ και 30 χρόνια αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα μηνύματα των μικρών παιδιών στον Αϊ Βασίλη.

Και αν νομίζετε οτι γράμμα στον Αϊ Βασίλη γράφουν τα παιδιά, οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ θα σας διαψεύσουν. "Γράφουν και ενήλικες στον Αϊ Βασίλη, για ψυχοθεραπεία" μας λέει η κ. Τζίνα Καλλιγέρη, διεύθύντρια των ΕΛΤΑ Χανίων, που όλα αυτά τα χρόνια έχει διαβάσει χιλιάδες γράμματα. 

"Δυσάρεστα γράμματα δυστυχώς βρίσκουμε κάθε χρόνο και δεν έχει να κάνει με την κρίση. Αυτή η δράση των ΕΛΤΑ είναι κοντά 30 χρόνια και στενάχωρα γράμματα βρίσκαμε και πριν. Συγκινητικά είναι τα περισσότερα γράμματα. Μόνο ο τρόπος που γράφουν την διεύθυνση του Αγίου Βασίλη αρκεί για να σκιρτήσει η ψυχή σου. Για να νιώσεις το πνεύμα των Εορτών, να νιώσεις οτι είναι πολύ σημαντικό να περνάμε τέτοιου είδους μηνύματα στα παιδιά, αισιοδοξίας γιατί τα Χριστούγεννα χρειάζονται "ζαχαρόσκονη", σημειώνει η κ. Καλλιγέρη.

Τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν να απαντήσουν και στα γράμματα των παιδιών και για αυτό η κ. Καλλιγέρη λέει στα παιδιά και στους γονείς τους ότι "για να διευκολύνουμε τον Αϊ Βασίλη θέλουμε τα πλήρη στοιχεία του παιδιού"

Γράμματα από τα Χανιά για τον Βόρειο Πόλο 

Η τρίχρονη Νέλλη, ζητάει όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι γερά και ευτυχισμένα και έπειτα, αφού διαβεβαιώνει τον Αϊ Βασίλη οτι φέτος ήταν καλό κορίτσι, αφού δεν κλαίει πια στον παιδικό σταθμό και τις περισσότερες φορές πηγαίνει μόνη της στην τουαλέτα χωρίς να φοράει πάνα, αποκαλύπτει το δώρο που θέλει, ένα κουνελάκι να το ταϊζει. Το γράμμα της κλείνει και πάλι με μια ευχή για τα παιδιά όλου του κόσμου, να έχουν αγάπη σπίτι και φαγητό.

Η Στέλλα, πρώτα εύχεται Καλά Χριστούγεννα στον Αϊ Βασίλη και ζητάει το δώρο που επιθυμεί, στέλνοντας και μια ζωγραφιά για να μην μπερδευτεί ο άγιος. Σε υστερόγραφο, σημειώνει οτι θα είναι στη γιαγιά της

Η Εβελίνα, 3,5 ετών ζητάει από τον Αϊ Βασίλη δώρο για αυτήν αλλά και ένα για την αδελφή της που είναι μωρό και δεν μπορεί ακόμα να γράψει στον άγιο. Φυσικά δεν ξεχνάει τα παιδιά όλου του κόσμου που θέλει να ζουν με αγάπη και ειρήνη.

Η Νεφέλη από τον Αποκόρωνα, παρακαλεί τον άγιο να μην ξεχνάει τα μικρά παιδάκια στα ορεινά χωριά της Κρήτης και αφού εκφράζει την επιθυμία της για το παιχνίδι που θα ήθελε να της κρατάει φέτος, λέει στον Αϊ Βασιλή "και αν δεν μου το στείλεις πάλι σε ευχαριστώ"

Συνονόματη της Νεφέλης, 6 χρονών και προφανώς "πρωτάκι" στο σχολείο, ζητάει ένα θρανίο (!) από τον άγιο και του στέλνει και μερικά στολίδια ενώ στο υστερόγραφό της, του λέει οτι το γάλα με τα κουλουράκια θα είναι κάτω από το δέντρο.

Η Χριστίνα, μαζί με το γράμμα της, στέλνει στον Αϊ Βασίλη, μικρά δωράκια και στολίδια για να του δείξει την αγάπη της. Δεν θέλει να δυσκολέψει πολύ τον άγιο και ζητάει γενικά ένα παιχνίδι και μια κασετίνα. Αν μπορεί βέβαια ο άγιος να της κρατάει την παιχνιδομηχανή, έχει καλώς

Ο Γιάννης δεν θέλει αρρώστιες αλλά πολύ αγάπη και την υδρόγειο... μπάλα που έχουν τα βιβλιοπωλεία

Και ο Γιώργος μια "ιδρόγιο φέρα" θέλει, όπως και ο Γιάννης

Ο μικρός μας φίλος εδώ.... υπενθυμίζει στον Άγιο οτι θέλει ένα πατίνι γιατί μάλλον πέρυσι του το έστειλε

Σε πολλά γράμματα, τα παιδιά στέλνουν ζωγραφιές στον Άγιο, από αυτές τις μοναδικές ζωγραφιές που δεν μοιάζουν με των ενηλίκων.

 

Βοηθήστε αγοράζοντας γραμματόσημα κοινωνικές δομές της πόλης

Φέτος τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν κυκλοφορήσει μια ειδική χριστουγεννιάτικη σειρά γραμματοσήμων, η οποία περιλαμβάνει τρία γραμματόσημα εσωτερικού και ένα εξωτερικού, όπου μέρος των εσόδων από την πωλησή τους θα διατεθεί σε κοινωνικές δομές.

Στα καταστήματα των ΕΛΤΑ για όλη την εορταστική αλληλογραφία χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο αυτά τα γραμματόσημα. Ήδη αρκετός κόσμος είναι ενημερωμένος και τα ζητάει κιόλας.