Είδαν τους δικούς τους ανθρώπους χωρίς διαχωριστικό τζάμι, τους τραγούδησαν και τους παρουσίασαν θεατρική παράσταση

Η ημέρα σήμερα ήταν ιδιαίτερη για τους κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1 στα Χανιά. Όχι μόνο γιατί οι κρατούμενοι και μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στο φυλακή, είχαν ετοιμάσει χριστουγεννιάτικη γιορτή με τραγούδια και θεατρική παράσταση αλλά γιατί στις θέσεις του κοινού κάθισαν οι οικογένειες και οι φίλοι τους.

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να μιλήσουν και να αγγίξουν τους δικούς τους ανθρώπους χωρίς να τους χωρίζει το διαχωριστικό τζάμι.

Είδαμε ανθρώπους να βλέπουν και να αγκαλιάζουν τις γυναίκες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους και πιο μικρούς στην ηλικία να συναντούν τις κοπέλες τους.

Οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει για το κοινό τους μια ζεστή όμορφη γιορτή με τη θεατρική παράσταση “Μια ξεχωριστή ημέρα του μπαρμπα-Πανώφ” και με τραγούδια, αποσπώντας στο τέλος το χειροκρότημα όλων για το αποτέλεσμα.

 
 

 

“Όταν τελειώνει το σχολείο, τότε αισθανόμαστε ότι επιστρέφουμε φυλακή”

Αυτά είναι λόγια των ίδιων των  μαθητών του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Κρήτη 1 στην Αγιά Χανίων.

Μέσα στη φυλακή, τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται μια εκπληκτική δουλειά. Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί ανοίγει μέσα από τα… κάγκελα ένα παράθυρο που επιτρέπει στο μυαλό και την ψυχή των κρατουμένων να κοιτάξουν προς τα έξω.

Ο ρόλος του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο κατάστημα κράτησης Χανίων είναι σημαντικός και αυτό φαίνεται μέσα από τα λόγια των ίδιων των κρατουμένων.

Γιάννης: Το σχολείο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια φυλακή

“Είμαι γύρω στα 4,5 – 5 χρόνια μέσα και θα είμαι ακόμα για πολλά. Εδώ μέσα γίνεται δουλειά. Εκτός του ότι είναι μια διαφυγή το σχολείο, εκτός του ότι παίρνουμε πράγματα από το σχολείο, γίνεται δουλειά και από την πλευρά των καθηγητών και από την πλευρά των μαθητών. Απ’ ό,τι συζητάμε όλοι μαζί εδώ, το σχολείο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια φυλακή. Αν διαβάσετε στον πίνακα που γράφουν οι μαθητές, θα δείτε κάποια πολύ όμορφα μηνύματα όπως “σεβασμός”, ‘”ομάδα”. Είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει σε μια φυλακή η έννοια του σεβασμού και της ομάδας

Ως προς το θεατρικό θα ήθελα να πω ότι εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες. Η παράσταση ετοιμάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ 10 ημέρες. Ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρουμε αλλά σε επίπεδο ερασιτεχνικό… καλοί είμαστε!”

Μάριος: Έχω μετανιώσει για αυτά που έκανα και θέλω να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου

“Είμαι 4 χρόνια μέσα και έχω κάνει αίτηση αποφυλάκισης, ελπίζω το καλοκαίρι να βγω. Είναι καλά στο σχολείο, μαθαίνουμε πράγματα. Εγώ έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα, δεν ήξερα να διαβάζω και να γράφω καθόλου και τώρα έχω μάθει. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διδάσκοντες που μας βοηθούν. Είναι πολύ σημαντικό, ξεφεύγεις από τη φυλακή. Μας έχουμε δώσει κάποια πράγματα να καταλάβουμε και εγώ έχω μετανιώσει για αυτά που έκανα και θέλω να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου. Σε όλους τυχαίνει μια κακιά στιγμή, σημασία έχει να μετανιώνουμε και να θέλουμε να αλλάξουμε. Εγώ έχω πάρει αυτή την απόφαση για μένα.”

Μανώλης: Όλοι οι άνθρωποι να κάνουν στα σπίτια τους γιορτές, αυτό είναι το σημαντικότερο

“Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, υγεία, αγάπη και να κάνουν με την οικογένειά τους γιορτές. Γι αυτό εδώ που συνέβη σήμερα ρόλο σημαντικό έπαιξε ο κ. Μιχάλης Αεράκης. Με αυτό το θεατρικό ξέφυγε το μυαλό μας από όλα, ενθουσιαστήκαμε. Αυτές οι κινήσεις είναι πάρα πολύ καλές, να είναι καλά ο άνθρωπος και όλος ο κόσμος. Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να κάνουν στα σπίτια τους γιορτές, αυτό είναι το σημαντικότερο.”

Γιάννης Κλαπάκης, Διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1: Παρά τη έλλειψη προσωπικού το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί

“Το σχολείο είναι μια μόνιμη δομή στη φυλακή, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά και θα παραμείνει. Ήταν για εμάς πολύ σημαντικό. Ήταν η επιθυμία μας που πραγματοποιήθηκε. Σε αυτή την εκδήλωση χρωστάμε ένα ευχαριστώ στον κ. Αεράκη υπό την εποπτεία του οποίου γίνεται η θεατρική παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο ανοιγόμαστε στην κοινωνία των Χανίων, τους πολίτες. Ήταν δύσκολο να λειτουργήσει το σχολείο δεδομένης της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει. Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα προγράμματα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Έτσι ό,τι γίνεται, γίνεται με την υπερπροσπάθεια του προσωπικού.”

Ευαγγελία Μουριζάκη, Υποδιευθύντρια Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κ.Κ. Κρήτη 1: Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους κρατουμένους, δεν το πιστεύει κανείς παρά μόνο αν έρθει να το δει

“Το σχολείο λειτουργεί δυο χρόνια και έχουμε πετύχει πάρα πολλούς στόχους. Γίνονται περίπου 7 γραμματισμοί, μεταξύ αυτών Γλώσσα, Κοινωνιολογία, Πληροφορική και καλλιτεχνικά. Έχουμε μια μέρα ελεύθερης δράσης και πραγματοποιούμε τα πρότζεκτ που είναι δημιουργικές εργασίες και αυτή είναι η καλύτερή τους μέρα. Περνάνε πάρα πολύ ωραία και περνάμε και εμείς πολύ ωραία μαζί τους.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Δεν το πιστεύει κανείς παρά μόνο αν έρθει να το δει. Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει φασαρία μέσα στην αίθουσα. Όλοι ακούνε προσεκτικά και όλοι ζητάνε φωτοτυπίες αυτά που είπαμε. Είναι πολύ συγκινητικό. Μας λένε ότι κάθε μέρα κάτι παίρνουμε.”

Γιαννης Γιαννακάκης, Μουσικός στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας του Κ.Κ. Κρήτη 1: “Εδώ το σχολείο πραγματικά δίνει στον μαθητή την αίσθηση της ελευθερίας”

“Ξεκίνησα τη μουσική πέρσι μετά τις γιορτές, ξεκινήσαμε πρόγραμμα εθελοντικής μουσικής συνάντησης με τους μαθητές του σχολείου, συναντιόμαστε μια φορά την εβδομάδα και η περσινή μας συνεργασία έφερε ως αποτέλεσμα ένα cd που φτιάξαμεσαν μουσική απόδραση, με ηχογραφήσεις τραγουδιών που τραγούδησαν οι κρατούμενοι, με μαντινάδες δικές τους που ηχογραφήσαμε, είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για τη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές με πολύ αγάπη και κόπο και φτιάξαμε κάτι το οποίο πραγματικά μας αρέσει.

Το φετινό εγχείρημα της συνεργασίας της μουσικής με το θέατρο με τη συνεργασία με τον Μιχάλη Αεράκη, ήταν κάτι που στην αρχή δεν πιστεύαμε ότι θα πετύχει και υπήρξαν και στιγμές που είχαμε τις αμφιβολίες μας, αλλά η διάθεση των μαθητών και η δημιουργικότητά τους το έφεραν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από άλλα σχολεία. Εδώ το σχολείο πραγματικά δίνει στον μαθητή την αίσθηση της ελευθερίας. Δίνει στον μαθητή τον περίβολο που δεν υπάρχει στο πρώτο κτίριο. Ακόμα και τη συνάντηση με τόσους πολλούς ανθρώπους δεν την έχουν στις πτέρυγες. Είναι ένα σχολείο που λειτουργεί πραγματικά σαν ένα παράθυρο προς τα έξω, σε αντίθεση δυστυχώς, με ορισμένα άλλα σχολεία ή τέλος πάντων  με την αίσθηση που έχουν οι μαθητές για τα άλλα σχολεία.”

Μιχάλης Αεράκης, Ηθοποιός: “Εδώ γίνεται κάτι πολύ σημαντικό και όποιος Χανιώτης μπορεί να προσφέρει κάτι θα αγκαλιαστεί από όλους όπως αγκαλιάστηκα και εγώ”

“Μέρες γιορτής και χαράς, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο ως εμψυχωτής θεάτρου και συνομιλώ με ανθρώπους που έκαναν ένα παράπτωμα στη ζωή τους, το πληρώνουν συνειδητά όπως λένε και οι ίδιοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς οι απέξω δεν μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας σε αυτά τα άτομα. Έχω γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους, θερμά συγχαρητήρια στον διευθυντή των φυλακών Γιάννη Κλαπάκη ο οποίος έχει κάνει πολλά και σπουδαία πράγματα καθώς και στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας τον διευθυντή και το προσωπικό. Εδώ παιδιά γίνεται κάτι πολύ σημαντικό και όποιος Χανιώτης μπορεί να προσφέρει κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό και θα αγκαλιαστεί από όλους όπως αγκαλιάστηκα και εγώ.”

Εντύπωση προκαλεί ο κήπος τον οποίο έχουν φτιάξει και καλλιεργούν στον προαύλιο χώρο του σχολείου της μιας πτέρυγας αλλά και οι επιδεξιότητες ορισμένων κρατουμένων όπως αυτή του Γιάννη που φτιάχνει περίτεχνα σταυρουδάκια και ενός άλλου κρατουμένου που όλο το βράδυ προσπαθούσε να μετατρέψει μια χάρτινη κούτα σε ένα όμορφο έλκυθρο.

Ο κήπος

Οι κατασκευές του Γιάννη

Η χαρτόκουτα που μετατράπηκε σε έλκυθρο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook