Mε το «καλημέρα» του 2018

Στον ασφυκτικό κλοιό της Εφορίας και του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) θα βρεθούν με το νέο χρόνο πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις. Οι τελευταίοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε την οδό  των τμηματικών ρυθμίσεων σε έως 120 δόσεις που εξήγγειλαν πρόσφατα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είτε θα υποστούν την “πολιορκία”, όπως και άλλοι οφειλέτες, της Εφορίας και του ΚΕΑΟ με τη λήψη  αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που οδηγούν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Στόχος της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης είναι να εισπραχτούν το 2018 πολύ πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από άμμεσους ή έμμεσους φόρους και εισφορές  παρελθόντων ετών.

Το 2017 εισπράχθηκαν 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούσαν εισπράξεις της εφορίας μέσω ρυθμίσεων παλαιών και νέων  ληξιπρόθεσμων χρεών, είτε  με κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε χέρια τρίτων (ενοίκια κλπ) ή μέσω της οικοιοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων παρελθόντων ετών.

Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ αποτελούσαν εισπράξεις  του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που προήλθαν από  ρυθμίσεις εισφορών, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που εξαγγέλθηκαν για το 2018  και προβλέπουν τμηματική καταβολή τους  μέχρι και έως 120 δόσεις  αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη και εισφορές που δημιουργήθηκαν  μέχρι τέλους του 2016 και ύψος οφειλών έως 50.000 ευρώ κατά κύριο λόγο σε εφορία και ταμεία.

Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρρουάριο  και θα μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών επιτυγχάνοντας διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων ώς 85% της αρχικής οφειλής (μόνο για  ληξιπρόθεσμα χρέη από 3.000-50.000 ευρώ) που σήμερα χρωστά στην μεν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 35 δισ. ευρώ, στο δε Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 10 δισ. ευρώ.

Το χαρακτηριστικό του νέου χρόνου για όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις οφειλών (όπως αυτή των 100 δόσεων) είναι ότι λήγει η παλαιά περίοδος χάριτος και στο εξής θα πρέπει να καταβάλουν τις εναπομείνασες δόσεις εντός της προθεσμίας τους χωρίς μια ημέρα καθυστέρηση. Διαφορετικά θα εκπέσουν της ρύθμισης και το ανεξόφλητο ποσό που θα έχει απομείνει γίνεται αμέσως απαιτητό μαζί με τις προσαυξήσεις που αναβιώνουν και παύοντας έτσι η  διαγραφή τους. 

Θετικό από  φέτος είναι το γεγονός ότι η αίτηση για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων θα μπορεί να υποβληθεί μέσω του διαδικτύου και όχι υποχρεωτικά με αίτηση στην εφορία και θα μπορεί να εφαρμοστεί και για οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες στην εφορία (π.χ δόσεις ΕΝΦΙΑ).

Οσον αφορά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αυτά αυτοματοποιούνται μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα διακινούνται τα κατασχετήρια των οφειλετών σε τράπεζες και οφειλέτες παύοντας έτσι η χειρόγραφη επίδοση του κατασχετηρίου και η έγκρισή του  από τον  προιστάμενο κάθε εφορίας.

Η επιλογή των οφειλετών που θα λάβουν κατασχετήρια θα συναρτάται με ορισμένα δεδομένα, όπως ο χρόνος και το ύψος των οφειλών του, η οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση κλπ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook