Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη πίτα. Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα. Υπέροχη πίτα για να την απολαύσετε σαν ένα ιδανικό ορεκτικό ή γευστικότατο συνοδευτικό με τα ψητά κρέατα

Υλικά

6 χωριάτικα φύλλα ή φτιάξτε 4 σπιτικά φύλλα 
2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα ταψιού και φύλλων
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια
4 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού τραχανάς ή ρύζι γλασέ
1/4 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος 
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο ή 2 κ.σ. ξερό δυόσμο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση 

Αν φτιάξετε δικό σας φύλλο, ξεκινάτε με τη παρασκευή του φύλλου και στο διάστημα που το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής:

Καθαρίζετε τη φλούδα της κολοκύθας, αφαιρείτε τους σπόρους και τη “ξύνετε” με κουτάλι, ή τη ψιλοκόβετε ή τη τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τη κόβετε σε κομματάκια στο multi. Τη βάζετε σε σουρωτήρι και τη πιέζετε να βγάλει τα πολλά υγρά της.

Σοτάρετε, σε πλατιά κατσαρόλα, στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη κολοκύθα και την αφήνετε να σοταριστεί για 15 λεπτά μέχρι να “πιεί” τα υγρά της. Προσθέτετε το τραχανά ή το ρύζι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και το σιγοβράζετε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώνει.

Μέχρι να κρυώσει το μείγμα, στρώνετε τα 3 φύλλα λαδωμένα ένα ένα σε λαδωμένο ταψί 35 -40 εκ. περίπου, ανάλογα πόσο χοντρή θέλετε τη πίτα. Προθερμαίνετε το φούρνο στου 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Προσθέτετε στο μείγμα κολοκύθας που έχει ήδη μισοκρυώσει, τη τριμμένη φέτα, τα χτυπημένα αυγά, το δυόσμο, τον άνηθο, πιπέρι και αλάτι [αφού δοκιμάσετε πρώτα λόγω της φέτας]. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνετε το μείγμα της κολοκύθας πάνω στα στρωμένα φύλλα. Γυρνάτε πάνω στο μείγμα τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά του ταψιού. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα “τσαλακωμένα” και αλειμμένα ένα ένα με ελαιόλαδο. Τα ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, στη κάτω σχάρα του φούρνου για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λεπτά να “σταθεί” μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

sintayes.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook