Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων εξαιτίας του κόστους παραγωγής κατέθεσε, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:

«Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Κερδισμένος είναι ο εμποροβιομήχανος που αυξάνει τα κέρδη του και χαμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές που τους εκμεταλλεύεται.

Πιο ειδικά:

Στις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, έχουν αυξηθεί οι τιμές τουλάχιστον κατά 50%.
Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από μια \”χούφτα\” εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομήχανων, αλλά και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων από ΑΤΕ κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Θα πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, με κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια καθώς και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στους εμπόρους;

Σκοπεύει:
α) Να επιδοτήσει τις ζωοτροφές, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική;
β) Να ζητήσει τη διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων αγροτών;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook