Η δημοπράτηση  εντός του 2018, το κλείσιμο των καταστημάτων έως 12 μήνες, ο περιορισμός του κόστους στα 14 εκ. ευρώ και η έγκριση δανείου από το Δημοτικό Συμβούλιο οι συντελεστές της εξίσωσης 

Με βασικό στόχο την  σύνταξη των τευχών δημοπράτησης εντός του 2018, ο Δήμος Χανίων προχωρά στο σχέδιο για ανακατασκευή – επισκευή του μοναδικού μνημείου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Το μεσημέρι στην δημοτική πινακοθήκη συσκέφθηκαν ο μελετητής του έργου Σταύρος Θεοδωράκης με στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να βρεθούν λύσεις για μια – ομολογουμένως – δύσκολη εξίσωση.

Την  υλοποίηση της μεγαλύτερης παρέμβασης στην Δημοτική Αγορά από την κατασκευή της το 1913,  χωρίς να μείνουν κλειστά τα καταστήματά της για περισσότερο από 12 μήνες, με κόστος που δεν θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 14 εκατομ. ευρώ, ενώ η δημοτική αρχή θα πρέπει να πετύχει και την εξασφάλιση αυξημένης πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί η λήψη δανείου όπως σχεδιάζει.

Πάντως ο μελετητής, κ. Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για ένα έργο που δεν αφορά μόνο τα Χανιά και την Κρήτη, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη, λόγο της τεράστιας σημασίας που έχει το μνημείο.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε επιπλέον , πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το θέμα της μελέτης για τον περιβάλλοντα χώρο, την οποία πρέπει να εγκρίνει η αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής αυτή θα καλυφθεί με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνδυασμό με τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τον πρώην Υπ. Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. 

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων  για να εγκριθεί η λήψη του δανείου, ο κ.Βάμβουκας είπε πως το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαικό πρόγραμμα και ουσιαστικά όποιος σύμβουλος; ψηφίσει κατά του δανείου, τότε θα δηλώνει εναντίον της υλοποίησης του έργου.

 

Σε ότι αφορά στον χρόνο διάρκειας του έργου, ξεκαθαρίστηκε πως θα διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για να μην μείνουν κλειστά τα καταστήματα περισσότερο από 12 μήνες, ασχέτως με το αν η ανακατασκευή γίνει τμηματικά ή συνολικά.

 

Σε ότι αφορά στο τι θα γίνει με τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν μετά την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, ο κ.Βάμβουκας ανέφερε πως θα γίνει επανακαθορισμός των  χρήσεων στην κατεύθυνση προώθησης τοπικών προϊόντων και πως οι καταστηματάρχες που είναι συνεπείς στην πληρωμή των ενοικίων είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα στην Αγορά. 

Όσοι δεν πληρώνουν ενοίκια θα μείνουν εκτός, ενώ όσα καταστήματα είναι κενά θα δημοπρατηθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο.

 

Τέλος ο προιστάμενος τμήματος κατασκευών τεχνικής υπηρεσίας Δήμου Χανίων Γιώργος Ευθυμίου, εξέφρασε την βεβαιότητα πως τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα εντός του έτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook