Ντέρμπι με τον Μαλά στον β’ γύρο

Υστερα από µια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εβδοµάδα στην Κύπρο, µε υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νυν πρόεδρος θα πρέπει να προετοιµαστεί για µια νέα σκληρή αναµέτρηση, την ερχόµενη Κυριακή. Αντίπαλός του θα είναι ο υποστηριζόµενος από το αριστερό ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας εκτός τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος επιφορτίζεται µε σηµαίνοντα ρόλο, ως ρυθµιστής των εκλογών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστηριζόµενος από το κόµµα του «∆ηµοκρατικός Συναγερµός» (∆ΗΣΥ) συγκέντρωσε ποσοστό 35,5% και ο Σταύρος Μαλάς το 30,25% των ψήφων. Ο υποψήφιος του Κεντροδεξιού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος (∆ΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από µικρότερες κεντροδεξιές δυνάµεις (Ε∆ΕΚ, Οικολόγους, Αλληλεγγύη, Πλατφόρµα Πολιτών) κέρδισε 25,74%.

Ο Παπαδόπουλος έχασε την ευκαιρία να περάσει στο δεύτερο γύρο, αν και πολλές δηµοσκοπήσεις τον έφεραν να ξεπερνά τον Σταύρο Μαλά. Οι «σκληρές» θέσεις του και οι υψηλοί τόνοι για τους χειρισµούς στο Κυπριακό (είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές ως δηµοψήφισµα για τη στρατηγική στο Κυπριακό) ενδεχοµένως αποθάρρυναν ένα τµήµα του κυπριακού λαού. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς έχουν την ίδια περίπου στάση στο Κυπριακό, όπως τονίζει και η εφηµερίδα «Φιλελεύθερος», αλλά η στάση που θα κρατήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος εν όψει του δεύτερου γύρου, θα κρίνει και το νικητή.

Το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου δεν ικανοποίησε το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Οι σύµβουλοί του ήλπιζαν να πλησιάσει το 40% ώστε να έχει µεγαλύτερη απόσταση από τον αντίπαλό του – στο δεύτερο γύρο θα πάει µε διαφορά 5% από τον Σταύρο Μαλά. Από την πλευρά του ο Μαλάς ελπίζει ακόµη και στη νίκη, καθώς αν οι ψηφοφόροι στρέψουν την πλάτη στο νικητή Αναστασιάδη, τότε είναι δυνατή η έκπληξη στις 4 Φεβρουαρίου. Χαµένος των χθεσινών εκλογών θεωρείται ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος στις προηγούµενες προεδρικές εκλογές είχε λάβει 25% αλλά προβληµατισµό προκαλεί η άνοδος του Χρίστου Χρίστου, υποψηφίου του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

Ο Χρίστου αύξησε τη δύναµη του κόµµατος κατά δύο µονάδες σε σχέση µε τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Τα κυπριακά µέσα ενηµέρωσης σηµειώνουν την αύξηση του ποσοστού αποχής σε σχέση µε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις. Η προσέλευση έφθασε στο 71,4%, ένα ποσοστό που προβληµατίζει, καθώς στην Κύπρο πάντα καταγραφόταν υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές -το 2013 η προσέλευση έφθασε στο 83,4%.

Οι εκλογολόγοι σηµειώνουν ότι µεγάλη αδιαφορία δείχνουν οι νέοι ψηφοφόροι, που αµφισβητούν την πολιτική αντιπαράθεση µε παλαιούς όρους. Ο Ν. Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισµούς του στο Γκραν Μοντανά, τονίζοντας ότι έφθασε όσο πιο κοντά γινόταν σε αµοιβαία αποδεκτή συµφωνία, που κατέρρευσε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας για διατήρηση των τουρκικών στρατευµάτων.

Ο Σταύρος Μαλάς στηρίζει τη συνέχιση της διαπραγµάτευσης και ενώ δεν έχει µεγάλες διαφορές από τον Ν. Αναστασιάδη, τον επικρίνει λέγοντας ότι έχασε µια σηµαντική διαπραγµάτευση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook