Απάντηση στον Γιάννη Σαρρή από τον Μιχάλη Βλαχάκη

Την αδυναμία και απροθυμία του δήμου Χανίων να εισπράξει τα δημοτικά τέλη από τους μεγάλους οφειλέτες και να επιβάλλει τη νομιμότητα έθιξε σε πρωινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Πρώτα ο Άνθρωπος.

Ο κ. Σαρρής, ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία που κρύβουν τετραγωνικά μέτρα και δεν πληρώνουν τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούν. 

Απάντηση στη θέση αυτή του κ.Σαρρή, δίνει με επιστολή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης, στην οποία αναφέρεται ότι “Ο Δήμος Χανίων εντείνει την προσπάθεια για τον εντοπισμό των χαμένων τετραγωνικών.”

Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Σαρρής έκανε λόγω για επιχείρηση στα Χανιά που δήλωνε 0 τετραγωνικά άρα 0 έσοδα για τον δήμο. Ο κ.Βλαχάκης απαντά λέγοντας ” όσο αφορά την συγκεκριμένη επιχείρηση με μηδενικά τετραγωνικά, οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη οτι η οικονομική υπηρεσία έχει εκδώσει βεβαιωτικό κατάλογο από τις αρχές του 2018 ύψους 310.000,00€.”

Ολόκληρη η επιστολή του Αντιδημάρχου, Μιχάλη Βλαχάκη:

Ο Δήμος Χανίων εντείνει την προσπάθεια για τον εντοπισμό των χαμένων τετραγωνικών, ειδικά μετά την ψήφιση του Ν 4483/1-8-2017 και ειδικότερα με την αναφορά του αρ. 65:

«Οι δήμοι μπορούν να ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» («ΕΚΧΑ Α.Ε.») και των αρμοδίων υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης, στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων, εντός των ορίων της διοικητικής τους Περιφέρειας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν ατελώς στους δήμους τα στοιχεία που ζητούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και της δικαιοδοσίας τους.»

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, “Με την παροχή των στοιχείων Ε9 θα πετύχουμε απόλυτα και αξιόπιστα στοιχεία, χωρίς τη διαδικασία των ενστάσεων από τους πολίτες, χωρίς κανένα κόστος, χωρίς καμία διοικητική επιβάρυνση της υπηρεσίας εσόδων, τεχνικής κ.λ.π 

Εαν η χορήγηση αυτή των Ε9 ευοδώσει, όπως αυτή τη στιγμή φαίνεται από τις διαβεβαιώσειςπου έχουμε απο τη Γ.Γ. Εσόδων,  θα μπορέσουμε σχετικά εύκολα και γρήγορα να προχωρήσουμε στην βεβαίωση και είσπραξη τους.

Εξάλλου πρέπει να σας διαβεβαιώσουμε οτι με την κείμενη νομοθεσία δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των οφειλών, διότι τα δημοτικά τέλη μπορούν να βεβαιωθούν έως και το 2029 με βεβαιωτικούς καταλόγους που ξεκινούν απο το 2009.

Αρα όχι μόνο δεν έχουμε υποστείλει την σημαία του εντοπισμού των μηδενικών τετραγωνικών αλλά με διαφάνεια, μεθοδικότητα, μα κυρίως με αποτελεσματικότητα η οικονομική υπηρεσία μέσα στο 2017 έχει καταφέρει να εντοπίσει, να καταγράψει να βεβαιώσει και να εισπράξει οφειλές από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα τα οποία είχαν δηλώσει αναληθή τετραγωνικά.

Και συγκεκριμένα, μετά από ενέργειες της υπηρεσίας μας κατά το έτος 2017, εισπράξαμε περίπου 1.500.000,00€ παραπάνω από αυτά που είχαμε υπολογίσει κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού.

Τώρα όσο αφορά την συγκεκριμένη επιχείρηση με μηδενικά τετραγωνικά που αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου από δημοτική παράταξη, οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη οτι η οικονομική υπηρεσία έχει εκδώσει βεβαιωτικό κατάλογο από τις αρχές του 2018 ύψους 310.000,00€.”