Στο Παρίσι συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών η Ομάδα Επαφής της Λιβύης για τις εξελίξεις και το μέλλον της χώρας.

Εξι μήνες μετά τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίστηκε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται στη γαλλική πρωτεύουσα με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, το παιχνίδι τελείωσε. Είναι πλέον σημαντικό να επιτύχει η μετάβαση, αλλά εάν περιμένουμε κινδυνεύουμε να την οδηγήσουμε σε αποτυχία», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Για τον λόγο αυτόν, ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στη σημερινή διεθνή διάσκεψη προσκαλώντας, εκτός από τα τριάντα μέλη της «ομάδας επαφής» που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρνητική στάση απέναντι στη νατοϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόντες από την πλευρά του συνασπισμού θα είναι ο Καναδός Στίβεν Χάρπερ, η Χίλαρι Κλίντον, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, αλλά και η Αγκελα Μέρκελ, υπουργοί από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Κάιρο Σεζάριο Μελαντόνιο.

Παρόντες θα είναι επίσης ως εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ και ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» προς τη δημοκρατία στη Λιβύη και, κυρίως, τις ανάγκες της χώρας σε οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση. Θα ζητήσουν επίσης την αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί από το καθεστώς Καντάφι σε διεθνείς τράπεζες.

Στο μεταξύ, στη Λιβύη, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προάστιο της Τρίπολης και κάλεσε τον λαό να αντισταθεί, παρά την πτώση της πόλης στα χέρια των αντικαθεστωτικών. «Η νίκη του καθεστώτος είναι πραγματικά κοντά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο πατέρας του είναι καλά στην υγεία του.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Λιβύη, Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, σχολίασε τις δηλώσεις του:
«Ο Σάιφ αλ Ισλάμ είπε πως η νίκη είναι κοντά, αλλά η νίκη που πραγματικά είναι κοντά είναι αυτή της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ζει σε ένα όνειρο».

Ο γιος του Καντάφι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως βρίσκεται σε προάστιο της Τρίπολης και κάλεσε τον λαό της Λιβύης να αντισταθεί, παρά την πτώση της πόλης στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Ο Γόγκα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Σάιφ αλ Ισλάμ ότι περίπου «20.000 ένοπλοι άντρες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν» κοντά στη Σύρτη.

«Η οικογένεια Καντάφι μας έχει συνηθίσει σε ανακοινώσεις ότι έχει δεκάδες εκατομμύρια υποστηρικτές, αλλά στο τέλος είναι καμιά δεκαριά», είπε χαρακτηριστικά.

«Το τέλος του καθεστώτος θα έρθει σύντομα και ο Καντάφι και οι γιοι του θα παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Σαΐφ αλ Ισλάμ έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση του άλλου γιου του Καντάφι, Σααντί, να διαπραγματευτεί με τους αντικαθεστωτικούς για μία μεταβατική κυβέρνηση.

Οι αντικαθεστωτικοί, ωστόσο, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με κανέναν από το καθεστώς Καντάφι.

Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της εν όψει της ανοικοδόμησης και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή και λαμβάνει υπό όψιν της το εκπεφρασμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την αποδέσμευση 1,5 δισ ευρώ εξασφάλισε η Γαλλία από τις παγωμένες λιβυκές καταθέσεις
Η Γαλλία εξασφάλισε, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, την αποδέσμευση 1,5 δισ. ευρώ από τις παγωμένες λιβυκές καταθέσεις για να το παραδώσει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

«Υπάρχουν παγωμένες καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν την αποδέσμευση κάποιων ποσών, οι Βρετανοί θα κάνουν το ίδιο, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, αυτό θα επιτρέψει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να εργασθεί», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού με θέμα την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook