Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών – Συνομιλία Τσίπρα και Γιλντιρίμ – “Πόντιος Πιλάτος” το Στειτ Ντιπάρντμεντ των ΗΠΑ – Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν ξέρετε ούτε γεωγραφία

Τελευταία ενημέρωση 22:00

«Η περιοχή των Ιμίων ανήκει στη χώρα μας» αναφέρει δυναμίτιζοντας το κλίμα σε επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε με το ελληνικό πλοίο και την ελληνική αντίδραση με το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ακολούθησε την εμπρηστική δήλωση Ερντογάν, γίνεται ακόμη λόγος για διαστρέβλωση των γεγονότων απο την πλευρά της Ελλάδας «όπως πάντα» με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τερματίζοντας το κοντέρ θράσους, αναφέρεται ακόμη ότι ο Τούρκος αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

“Η Τουρκία δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία”

Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα των Ιμίων.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ μετά τη νέα ένταση στα Ίμια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με το γραφείο Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού να υποστηρίζει πως έγινε έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. 

Κάλεσμα ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης

Κάλεσμα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιθετική κίνηση των Τούρκων να εμβολίσουν ελληνικό πλοίο, διαμηνύοντας πως πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, καλώντας τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση.

Σημειώνεται πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, θα επισκεφτεί την Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook