Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων ετών, με σπείρα που είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Κρήτη και στην οποία μάλιστα συμμετέχουν δύο ιερείς, αποκαλύφθηκε από τις αρχές.

Ο ένας εκ των δύο ιερέων, μάλιστα, συνελήφθη χθες, μαζί με άλλα πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων είναι επίσης από την Κρήτη και μάλιστα από διάφορες περιοχές!

Όπως γράφει η εφημερίδα \”Νέα Κρήτη\” ο συλληφθείς ιερέας, που ιερουργεί σε ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, ταξίδεψε χθες στην Αθήνα μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προέρχονται από το Ζαρό, τη Γένα και δύο από το Ρέθυμνο. Μαζί με άλλο ένα μέλος της σπείρας, αυτός από την Αθήνα, έκλεισαν ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές μιας σειράς αρχαίων αντικειμένων τα οποία η σπείρα είχε στην κατοχή της.

Όλα τα αντικείμενα τα οποία διέθεταν προς πώληση ήταν εξαιρετικά πολύτιμα, αλλά ένα ξεχώριζε: Ενα βαρύτιμο χρυσοποίκιλτο αραβικό αντίγραφο του Κορανίου, ηλικίας πάνω από 700 ετών (τοποθετείται στον 13ο αιώνα), που ήταν και το κύριο μέρος του \”εμπορεύματος\” το οποίο συμφώνησαν να αγοράσουν οι πελάτες. Ομως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες-αγοραστές με τους οποίους είχε κλειστεί το ραντεβού των 6 μελών της σπείρας, ήταν άνδρες της ΕΛΑΣ στων οποίων την παγίδα έπεσαν οι φερόμενοι ως αρχαιοκάπηλοι.

Το ραντεβού με την αστυνομία

Η παγίδα ήταν καλοστημένη και περιλάμβανε και πολλά παζάρια, αφού οι μυστικοί αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατεβάσουν την τιμή εκκίνησης των 10 εκατομμυρίων – τα οποία ζητούσαν ο ιερέας και οι συνεργάτες τους – στα 5 εκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκε να καταβληθούν ως τίμημα, όχι μόνο για το κοράνι, αλλά και για άλλα αντικείμενα τα οποία ήταν εξίσου πολύτιμα.

Το ραντεβού των δύο πλευρών για την οριστικόποίηση της συμφωνίας και την ανταλλαγή – χρήμα για Κοράνι και τα άλλα αντικείμενα – κλείστηκε στην μαρίνα της Βουλιαγμένης και όλοι οι εμπλεκόμενοι πήγαν επί τόπου. Μόλις ολοκληρώθηκε η \”συναλλαγή\”, οι αστυνομικοί αποκάλυψαν στους εμβρόνητους αρχαιοκάπηλους την αληθινή τους ταυτότητα. Φυσικά, αυτό που ακολούθησε ήταν η σύλληψη, τόσο του ιερέα όσο και των συνοδών του, που αμέσως μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και συνεχίζουν να κρατούνται.

Οι αστυνομικοί δοκίμασαν άλλη μία έκπηληξη όταν στο αυτοκίνητο με το οποίο είχαν έλθει στο ραντεβού οι έξι της σπείρας, βρήκαν και τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πέντε ορειχάλκινα υστερομινωικά αγαλματίδια, καθώς και μία επίσης μεταλλική σφραγίδα, πιθανότατα της ίδιας εποχής. Δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση της αξίας αυτών των ευρημάτων, ωστόσο θα πρέπει να είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Από τις πρώτες προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, διαφάνηκε ότι η σπείρα έχει κι άλλα \”πλοκάμια\” στην Κρήτη και μεταξύ των μελών της περιλαμβάνεται ακόμη ένας ιερωμένος, τα στοιχεία του οποίου ωστόσο δεν έγιναν γνωστά.

Θέσαμε υπόψη στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο τα γεγονότα αυτά και μας είπε ότι περιμένει την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνόμια, ώστε να πράξει \”όχι όσα ορίζει ο νόμος, αλλά όσα ορίζουν το εκκλησιαστικό δίκαιο και οι ιεροί κανόνες\”. Πάντως ο Μητροπολίτης δεν έκρυψε την αποδοκιμασία του για το ενδεχόμενο ιερωμένος να είναι αναμεμιγμένεος σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας.

Ανακοίνωση του υπ.Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία,

 “Οι συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οδήγησαν στην ανάκτηση ενός εξαιρετικά σημαντικού πίνακα του Peter Paul Rubens, ο οποίος χρονολογείται το 1618.

 Ο πίνακας είχε κλαπεί το 2001 από Μουσείο του Βελγίου. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν ένας 65χρονος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με αντίκες στην Αθήνα και μια 40χρονη γυναίκα.

Σε 2η επιχείρηση επίσης, η οποία έλαβε χώρα, συνελήφθησαν έξι Έλληνες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 3 προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα μάλλον Κρητικής προέλευσης, μία μετάλλινη σφραγίδα και ένα χειρόγραφο αραβικής γραφής.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook