Ο καυγάς που ξέσπασε στους κόλπους των δικαστών με αφορμή τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis είναι δυστυχώς απότοκο της επιπόλαιης διαχείρισης θεσμών και συμβόλων τα τελευταία χρόνια. Αυτό γιατί η Δικαιοσύνη, μαζί με τον Στρατό και την Αστυνομία είναι οι μοναδικοί θεσμικοί πυλώνες που εμπιστεύονται οι Έλληνες (η Εκκλησία που επίσης εμπιστεύονται έχει διαφορετική αποστολή). Όπως τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Metron Analysis για το ΒτΚ δείχνουν, το πολιτικοσυνδικαλιστικό σύστημα της χώρας που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για τα χάλια μας μοιράζεται τις τελευταίες θέσεις στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τους παρακάτω φορείς». Κόμματα και συνδικάτα «απολαμβάνουν» της εμπιστοσύνης 2,6 στους 10 Έλληνες και με τα μυαλά που κρατούν…

Η χώρα έχει εδώ και καιρό μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, αφού όσο κι αν η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της έως την τελευταία ημέρα, τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Τα μέτωπα που έχουν με υπαιτιότητα της ανοίξει για να απορροφούν μέρος της αρνητικής οικονομικής καθημερινότητας, είναι πολλά και σημαντικά. Από τα Ίμια και την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, έως το «μακεδονικό» και τη σκανδαλολογία εις βάρος της πολιτικών αντιπάλων, σε συνδυασμό με την εξαίρεση των «δικών μας» πολιτικών από το κατηγορητήριο αλλά και το θέμα που προέκυψε από το πάμπλουτο ζευγάρι υπουργών που ζήτησε και έλαβε επίδομα ενοικίου, το μόνο που αποδεικνύουν είναι πως κάθε άλλο παρά την κανονικότητα πλησιάζουμε. Ειδικά τα νεαρά άτομα που μαστίζονται από την ανεργία δεν διστάζουν να δηλώσουν είτε την αποστροφή τους στο υπάρχον σύστημα, είτε τη στήριξη τους στους «αντισυστημικούς» που μας καλούν να γίνουμε μίγμα Βόρειας Κορέας, Ναζιστικής Γερμανίας και Κούβας του Κάστρο… Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Χ.Α. διεκδικεί με αξιώσεις τη τρίτη θέση στην επόμενη βουλή με ανοδικές τάσεις, ειδικά εάν οι εντάσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχιστούν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω η φανερή πλέον διαφοροποίηση όσων θεωρούν πως οι κυβερνητικές αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική τους επιβίωση. Μετά τον «μάχιμο» της Αμύνης υπουργό, που αυτή τη φορά από το βήμα της βουλής επιβεβαίωσε πως στο Σκοπιανό λύση με συνθετικό Μακεδονία δεν ψηφίζει, ήρθαν και οι οικολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ σθεναρά να εναντιωθούν σε κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η διαφωνία αφορά στη συμφωνία για συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο την οποία οι διαφωνούντες βουλευτές (ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Δημαράς) θα καταψηφίσουν, αν και κατά τα λοιπά, όπως είπαν στηρίζουν την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση στην οποία μετέχει και ο επίσης στηρίζων πρόεδρος των ΑΝΕΛ…

Όσο περνά ο καιρός τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Το καράβι βουλιάζει και είναι γνωστό ποιοι το εγκαταλείπουν πρώτοι. Όπως η διπλή υπουργική παραίτηση δείχνει, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…       

Κώστας Ν.Πολυχρονάκης, Director of Operations

[email protected]    

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook