Υπόμνημα στον υπουργό οικονομικών κ. Βενιζέλο, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Σγουρός, για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Νομού αλλά και τις συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα.

Κε Υπουργέ,

Δυστυχώς η κατάσταση της τοπικής οικονομίας στον Νομό Λασιθίου είναι τέτοια που πολύ φοβόμαστε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% για τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα θα είναι η τελευταία πράξη σε ένα δράμα που είμαστε όλοι θεατές.

Η οικονομική κατάρρευση ενός νομού στον οποίο μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος είναι ο τουρισμός, είναι σχεδόν βέβαιη. Το πλήγμα που θα δεχθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα επισιτιστικά επαγγέλματα είναι τέτοιο που θα αλλάξει τον χάρτη της αγοράς.

Παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα του Επιμελητηρίου μας τον τελευταίο καιρό για την οικονομία, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις δυναμικότερες πηγές εσόδων στη χώρα μας.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε μέτρα τα οποία αντιστρατεύονται και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Ενός προϊόντος που με κόπο και κόστος προσπαθούν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν χαμηλά δημιουργώντας έτσι συνθήκες ανταγωνιστικότητας.

Κε Υπουργέ, η συνεχής αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις και η μετακύλιση τους στον καταναλωτή το μόνο που θα επιφέρει είναι :

Για το καταναλωτή κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής του δύναμης

Για την επιχείρηση παντελή αδυναμία να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις

Για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας

Για το κράτος ακόμα μεγαλύτερη ύφεση καθώς και είσπραξη λιγότερων φόρων τελικά.

Για το λόγο αυτό η τακτική αύξησης των φόρων πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αν αυτό δεν γίνει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας γενικότερα.

Η δε ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει εσάς κε Υπουργέ αλλά και την παρούσα κυβέρνηση. Η ατολμία και η διστακτικότητα δεν προσφέρουν τίποτα στις δύσκολες αυτές ώρες.

Αντί να αυξάνετε λοιπόν τους φόρους, σας προτείνουμε :

Περιορίστε δραστικά το κράτος και τις σπατάλες του.

Πατάξτε τη φοροδιαφυγή και τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Δημιουργήστε μηχανισμό προκειμένου να εισπραχθούν οι βεβαιωμένοι φόροι δισεκατομμυρίων που μένουν ανείσπρακτοι.

Κάντε τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη.

Αφήστε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να παράγουν σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Είναι η μόνη ελπίδα για ανάταξη της οικονομίας μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΣΓΟΥΡΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook