ΤΕΤΑΡΤΗ 7/3 στο Θέατρο Βλησίδη στις 7μμ - Ομιλητής: Κώστας Βλασόπουλος, πανεπιστημιακός (Παν/μιο Ρεθύμνου)

Στην ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος αναφέρονται τα εξής:

Η αριστερά έχει ιστορία και έχει προοπτική. Οι επιθέσεις από τις κυρίαρχες τάξεις ενάντια της είναι γιατί την φοβούνται. Γιατί ξέρουν ότι είναι η δύναμη που οργανώνει τους αγώνες, δίνει τις πολιτικές μάχες και ανοίγει την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και πολέμους. Πριν από εκατό χρόνια, μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη του ’17 στη Ρωσία, δημιουργήθηκαν σε όλη την Ευρώπη καινούργια επαναστατικά κόμματα. Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) το φθινόπωρο του 1918 εντάσσεται σε αυτόν τον κύκλο.
Ομάδες σοσιαλιστών από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό κόμμα που θα πάλευε να σταματήσει τη θανατηφόρα εκστρατεία στη Μικρά Ασία, θα οργάνωνε την υποδοχή των προσφύγων, και θα εξασφάλιζε ψωμί και δουλειά για όλους τους εργάτες και εργάτριες. Στη δημιουργία αλλά και στην ανάπτυξη αυτού του κόμματος, έπαιξαν ρόλο ανάμεσα σε άλλους και ο Παντελής Πουλιόπουλος και η ομάδα των Παλαιών Πολεμιστών που συμμετείχε. Το ΣΕΚΕ ονομάστηκε το 1924 ΚΚΕ και καθόρισε για μια μεγάλη περίοδο τις μάχες του εργατικού κινήματος και τις πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία δεν ήταν γραμμική και αυτό το ξέρουμε όλοι. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στους αγώνες της εργατικής τάξης και στη γραμμή του ΚΚΕ το 1936, το 1944, το 1965, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία των “λαθών”.

Τι έφταιξε και τι χρειάζεται να αλλάξει; Ερωτήματα που μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά και συντροφικά στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε στα Χανιά, στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τιμάει τις ρίζες της επαναστατικής Αριστεράς στην Ελλάδα και παλεύει για να ανταποκριθεί στην απόφαση που πήρε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ: «Κτίζουμε το κόμμα της πάλης των τάξεων, της αντιπολίτευσης και όχι των συμβιβασμών. Παλεύουμε για την ανατροπή της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβο του διεθνούς σοσιαλισμού».

Ελάτε στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στα Χανιά, την Τετάρτη 7/3 και ώρα 7μμ στο θέατρο Βλησίδη με ομιλητή τον Κώστα Βλασόπουλο, πανεπιστημιακό (Παν/μιο Ρεθύμνου). Στον χώρο θα λειτουργεί περίπτερο με όλες τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για το εργατικό, αντιφασιστικό και αντιπολεμικό κίνημα.