Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Καντάνου Σελίνου περιγράφοντας τις ενέργειές του σε θέματα αθλητισμού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Με αφορμή την περιρρέουσα συζήτηση περί της υποστήριξης του Δήμου στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι από την αρχή της  θητείας της Δημοτικής μας Αρχής  αξιολογήσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στον Δήμο μας κι ήταν η έλλειψη αθλητικών χώρων με σύγχρονες προδιαγραφές.

Έτσι ένα θέμα που καθυστερούσε για χρόνια να ολοκληρωθεί και αφού κάναμε μία εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 220.000,00€ (χλοοτάπητας, σύστημα άρδευσης, δεξαμενή νερού, περίφραξη), συνεπικουρούμενης και της  χορηγίας 30.000,00€ από την ΟΠΑΠ Α.Ε. καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το γήπεδο στην Κάντανο.

Στην έναρξη λοιπόν της αθλητικής περιόδου 2017 – 2018  ο Δήμος Καντάνου Σελίνου διέθετε γήπεδο το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές καθώς και τη νόμιμη άδεια λειτουργίας για τη διεξαγωγή αγώνων Γ΄ κατηγορίας, το οποίο και παραχωρήθηκε στην ομάδα του Α.Ο Παλαιόχωρας και του Α.Ο.Σ. Υρτακίνας χωρίς να επιβαρύνει την οικονομική τους κατάσταση.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος συνέβαλε  καθοριστικά ώστε η ομάδα της Παλαιόχωρας να μπορεί τουλάχιστον να αγωνίζεται εντός των ορίων του Δήμου.
 
Παράλληλα ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελέτης από την Περιφέρεια, ύψους 125.000,00€, για τοποθέτηση κερκίδων και αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται  στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικής άδειας, που απαιτείται και της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Ήδη σε συνεργασία με τον Δήμο και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας της Υρτακίνας εκπονήθηκαν δύο μελέτες.

Η πρώτη αφορά την κατασκευή καινούργιου γηπέδου 5χ5,  μία μελέτη ύψους 180.000,00€ η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης χρηματοδότησης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η δεύτερη αφορά τη μελέτη ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου της Καντάνου προδιαγραφών Β´ Εθνικής κατηγορίας, προϋπολογισμού 420.000,00€ με σκοπό να υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Leadear.

Παρόλο το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του γηπέδου στην Κάντανο και  τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, για το έτος 2017 είχαμε διαθέσει και δόθηκε το ποσό των 20.979,68€.

Αναλυτικά σας παραθέτουμε τα κάτωθι:

Για αγορά οικίσκου για τη στέγαση του ιατρού και των δημοσιογράφων 4.960,00€
Για αγορά ταμειακής 285,00€
Για την περίφραξη του γηπέδου 3.286,00€
Για αγορά διαφόρων υλικών- εργαλείων 5.303,80€
Για τα υδραυλικά 696,88€
Για τον γεωπόνο 1.488,00€
Για την ενοικίαση κερκίδων 4.960,00€
 
Επιπλέον αγοράστηκε μηχάνημα για το κούρεμα και τη συντήρηση  του γκαζόν του γηπέδου, κόστους 21.000,00€ (χρηματοδότηση από την Περιφέρεια).
 
Για το έτος 2018 υπάρχει πρόβλεψη από τον Δήμο να διατεθούν 40.000,00€ που θα αφορούν την εκμίσθωση των κερκίδων, την αμοιβή γεωπόνου, τις προμήθειες πρώτων υλών και αναλώσιμων του γηπέδου, τις εργασίες συντήρησης, τις δαπάνες ηλεκτροδότησης, την προμήθεια εμπορευματοκιβωτίων, την προμήθεια εμπορευμάτων κυλικείου καθώς και τα υλικά συντήρησης του γηπέδου.
 
Σχετικά με το γήπεδο της Παλαιόχωρας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό  προς τους ενδιαφερόμενους ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση εφόσον δεν υπάρχει νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Για  το γήπεδο 5χ5  διατέθηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,  το ποσό των 24.800€ για την τοποθέτηση καινούργιου χλοοτάπητα.
 
Επιπλέον ο Δήμος πρόκειται να επωμιστεί το κόστος ύδρευσης του φυσικού χλοοτάπητα (τοποθετημένου από τη Διοίκηση της ομάδας)  στο γήπεδο της Παλαιόχωρας, το οποίο ανέρχεται στις 19.393,48€ (τελευταία καταμέτρηση από τη ΔΕΥΑ Σελίνου).

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του υφιστάμενου γηπέδου ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου με την υπ΄αριθμ. απόφαση 92/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αιτηθεί προς την Κτηματική Υπηρεσία την παραχώρηση χώρου στον Δήμο  για την κατασκευή χώρων  άθλησης έκτασης περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Τηγάνι Β.Δ της μαρίνας της Παλαιόχωρας.

Τέλος όπως προκύπτει από τους πίνακες της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης της Παλαιόχωρας ο Δήμος καλείται να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τον ακινήτων για την απόκτηση 12.220 τ.μ.  στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ 140 που προορίζονται για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρόλο λοιπόν  τις εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οι οποίες αφοπλίζουν κάθε προοπτική δημιουργίας για τη βελτίωση της ποιότητας  της καθημερινότητας μας πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αθλητικά πράγματα στον τόπο μας και έχουμε καταφέρει να παρέχουμε τις στοιχειώδεις δυνατότητες για να μπορούν τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες  ικανότητές τους στον αθλητισμό  και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook