Τα κρούσματα κατάθλιψης στις 40άρες διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στη δουλειά και στην οικογένεια, σύμφωνα με μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν πλέον 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι άντρες να εκδηλώσουν τη νόσο, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να εκδηλώνονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία – δηλαδή μέχρι τα 42 τους χρόνια.

Ειδικά στις ηλικίες 25 έως 40 ετών, που οι γυναίκες κατά κανόνα αρχίζουν την οικογένειά τους, οι πιθανότητές τους να αναπτύξουν κατάθλιψη είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες απ’ ό,τι στους άντρες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως άντρες και γυναίκες εκδηλώνουν πλέον την κατάθλιψη νωρίτερα απ’ ό,τι κατά το παρελθόν, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται στην ηλικία των 19 ετών κατά μέσον όρο, όταν πριν από τέσσερις δεκαετίες αυτά εμφανίζονταν στα 26 χρόνια κατά μέσον όρο.

165 εκατ. με ψυχικά νοσήματα

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 24ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP), πραγματοποιήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (στα κράτη-μέλη της ΕΕ συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία) και καλύπτει πληθυσμό 514 εκατομμυρίων.

Όπως αποκάλυψε, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (το 38,2% ή 164,8 εκατομμύρια) πάσχουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα ψυχικά νοσήματα (όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, οι εθισμοί και η σχιζοφρένεια), για όλες τις ηλικιακές ομάδες (από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους).

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 27% που είχε βρει μελέτη του 2005, αλλά εν πολλοίς αποδίδεται στο ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο πρόθυμος να ζητήσει ιατρική βοήθεια όταν ψυχικά δεν νιώθει καλά, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ Χανς Ούλριχ Βίτχεν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δρέσδης.

Το συχνότερο ψυχικό νόσημα στην Ευρώπη είναι οι αγχώδεις διαταραχές, που προσβάλλουν το 14% του πληθυσμού. Ακολουθούν η αϋπνία με 7%, η μείζονα κατάθλιψη με 6,9% και οι σωματόμορφες διαταραχές (σ.σ. είναι αυτές που αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε την εμφάνισή μας) με 6,3%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook