Ανησυχία για την επόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

Ζημιές σε 25 εκατ. ελαιόδεντρα έχει προκαλέσει ο άστατος καιρός που επικράτησε στην Ιταλία από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti. Το κύμα κακοκαιρίας με χαλαζοπτώσεις και παγετούς που εναλλάσσονται με υψηλές θερμοκρασίες σε μια σειρά κύριων ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, όπως είναι η Πούλια, η Ούμπρια και το Λάτσιο έχουν οδηγήσει σε καταστροφές οφθαλμών, σχίσιμο φλοιών, φυλλόπτωση και ξηράνσεις δενδρυλλίων.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην διεκδίκηση, από την πλευρά των οργανώσεων παραγωγών, επιπλέον χρηματοδότησης του κλάδου παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, ενώ παράλληλα η Coldiretti έχει αρχίσει ήδη να εκφράζει ανησυχίες για το δέσιμο των καρπών ελιάς και την παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Παρά τις αρχικές πολύ πρόωρες προβλέψεις για μείωση της παραγωγής την νέα ελαιοκομική περίοδο που θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2018, η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου το 2017 θεωρείται αυξημένη κατά 137% σε σχέση με το 2016 καθώς υπολογίζεται στους 432.000 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). 

Άνοδος, κατά 64,1%, σημειώνεται και για την ελληνική παραγωγή σε σχέση με την ποσότητα ελαιολάδου που παράχθηκε το 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IOC η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου το 2017 υπολογίζεται στους 320.000 τόνους. Αντίθετα, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με το 2016 είναι η ισπανική παραγωγή η οποία φτάνει τους 1.250.000 τόνους. 

Αυξάνονται οι εξαγωγές από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα

Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου την τρέχουσα εμπορική σεζόν υπολογίζεται από το IOC στους 2 950 000 τόνους, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση στην κατανάλωση κατά 8% σε σχέση με πέρσι. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εξάγουν πάνω από το 60% του συνολικού όγκου παραγωγής. Η Ισπανία κατέχει το προβάδισμα σημειώνοντας 4,4% αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με πέρσι. Ακολουθεί η Ιταλία με εξαγωγές 236.000 τόνων σημειώνοντας αύξηση κατά 18%, η Πορτογαλία με 39.500 τόνους και η Ελλάδα με 9.800 τόνους.

Τιμές παραγωγού μειώνονται στις χώρες της Μεσογείου

Οι τιμές των παραγωγών στην Ισπανία μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας στα 2,99 ευρώ το κιλό στα τέλη Απριλίου. Συνεπώς, σε σχέση με τις περσινές τιμές παραγωγού καταγράφεται μείωση κατά 25%.

Μετά από μια απότομη πτώση κάτω από τα € 4 στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, οι τιμές στην Ιταλία παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τα 4,06 ευρώ το κιλό στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι μειωμένες κατά 32% σε σχέση με τις περσινές τιμές την ίδια περίοδο.

Μείωση σημειώθηκε και στις τιμές των Ελλήνων παραγωγών τις τελευταίες βδομάδες, οι οποίες έφτασαν τα 2,78 ευρώ το κιλό. Συνεπώς, σε σχέση με τις περσινές τιμές παραγωγού καταγράφεται μείωση κατά 24%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook