Tη διαχείριση των στερεών αποβλήτων πλοίων του λιμένος Ηρακλείου ανέλαβε η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος (EPE SA).
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σε συνέχεια του ανοικτού ηλεκτρονικού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής στέρεων αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων των πλοίων που προσεγγίζουν τη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας ΟΛΗ ΑΕ», το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ κατακύρωσε στην Ένωση Εταιρειών EPE SA – ΑΡΣΗ ΑΕ στην οποία η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ (EPE SA) συμμετείχε ως επικεφαλής του σχήματος.
 
Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, μετά από δωδεκάμηνης διάρκειας διαγωνισμό και την ανάπτυξη έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, η Ένωση Εταιρειών EPE SA – ΑΡΣΗ ΑΕ προσέφερε την πλέον ελκυστική οικονομική προσφορά με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης που φθάνει το 51%, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για τον λιμένα του Ηρακλείου.
 
Παράλληλα, επισημαίνεται, «βάσει των σχετικών στοιχείων, εκτιμάται ότι η μείωση των τιμών θα καταστήσει το λιμάνι του Ηρακλείου πιο ανταγωνιστικό, με αντίστοιχη αλματώδη άνοδο στον κύκλο εργασιών του τόσο από την αύξηση των προσεγγίσεων  των  πλοίων όσο και από  πιθανή  αλλαγή λιμένα παράδοσης των αποβλήτων από τους τακτικούς χρήστες (ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα κλπ), όπως σημειώνει και η σχετική απόφαση του ΟΛΗ.»
 
Ο Port Reception Facilities Manager της EPE SA, κ. Λάμπρος Μπαθρέλλος, δήλωσε για το θέμα ότι: «Στην Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος είμαστε υπερήφανοι για την εμπιστοσύνη του ΟΛΗ προς την εταιρεία μας καθώς το έργο που αναλαμβάνουμε είναι αρκετά κομβικό. Πρόκειται για ένα λιμάνι με μεγάλη σημασία για τον τουρισμό και την καθημερινή επιχειρηματική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα της Κρήτης. Με κεντρικό γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές που ήδη εφαρμόζουμε διεθνώς, το πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας, καθώς και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική περιβαλλοντική μέριμνα ως προς το τελικό αποτέλεσμα, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

 

 
Ως προς τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος αυτά είναι:
 
«α) Εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης – αξιοποίησης αποβλήτων πλοίων τόσο για καθαρές ροές ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί κλπ) από τα κρουαζιερόπλοια όσο και σε σύμμικτή ροή ανακυκλώσιμων (υλικά συσκευασίας) σε συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις του Ν. 4496/2017 (τροποποίηση του ν. 2939/ 2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών), άρθρο 12.
 
β) Real Time Monitoring: Ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανογραφικής – τηλεπικοινωνιακής εφαρμογής παρακολούθησης των παραλαβών αποβλήτων τόσο από τον ανάδοχο όσο και από τον Οργανισμό Λιμένα αλλά και το αρμόδιο λιμεναρχείο.
 
γ) Εφαρμογή τεχνολογιών αξιοποίησης επικίνδυνων αποβλήτων πλοίων (πετρελαιοειδείς λάσπες, ρυπασμένα από πετρέλαιο απορροφητικά κλπ) σε μονάδα εξειδικευμένη επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα (Polyeco ΑΕ) δίχως να απαιτείται η εξαγωγή τους στην Βόρεια Ευρώπη.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook