Η ΕΕΤΑΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2018 – 2019 και τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής 2018-2019» και με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για όλους τους ενδιαφερόμενους

Η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς εκδόθηκε ώστε να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι καλύτερα στον οικογενειακό προγραμματισμό τους, ενώ παραθέτει τα σημαντικότερα από τα έγγραφα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν κατά την υποβολή της αίτησή.

Η Πρόσκληση θα αφορά στις άνεργες, στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα ή στις αυτοαπασχολούμενες, που έχουν βρέφη ή νήπια για βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδιά έως 12 ετών για ΚΔΑΠ.

Θα εξαιρεθούν από την Πρόσκληση οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α.

Η Πρόσκληση αφορά και σε άτομα ΜΕΑ, όπου όμως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Στόχος είναι η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων ωφελουμένων με voucher, άρα και όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η αιτούσα μητέρα υποβάλλει την αίτησή της, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ και περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν κυρίως στην οικονομική, οικογενειακή και επαγγελματική της κατάσταση, ως ακολούθως :

1. Προκειμένου να εξετασθεί η οικονομική κατάσταση, θα πρέπει να υποβληθεί η Πράξη Προσδιορισμού Φόρου – Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το έτος 2017, όπως προβλέπεται. Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται μέσω αυτών που θα ληφθούν από την ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά
Προσοχή : Σε περίπτωση που στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, θα πρέπει να προσκομίζονται ξεχωριστά, προκειμένου να υπολογισθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

2. Για να διαπιστωθεί η οικογενειακή κατάσταση, θα πρέπει να προσκομισθεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση, που μια μητέρα έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα, αλλά διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσκομισθεί το αντίστοιχο έγγραφο, που πιστοποιεί την οικογενειακή της κατάσταση και σε περίπτωση που χρειάζεται μετάφραση, αυτή θα πρέπει να έχει γίνει εντός του τελευταίου 3μηνου. Επίσης απαραίτητη είναι η προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού εγγράφου, που αφορά στην οικογενειακή κατάσταση του παιδιού ή τη γέννησή του.

3. Επίσης για τις άνεργες θα πρέπει να προσκομισθεί η κάρτα ανεργίας σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή η κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου.

4. Σε περίπτωση που απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο της επαγγελματικής κατάστασης, θα πρέπει η μητέρα να προετοιμάσει ΒΕΒΑΙΩΣΗ του εργοδότη για το είδος και τον χρόνο απασχόλησης, το οποίο θα φέρει ημερομηνία μετά από αυτή της Πρόσκλησης. Για τις ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων, θα δοθούν περαιτέρω αναλυτικές οδηγίες στην Πρόσκληση.

5. Για τις κατηγορίες βρεφών, νηπίων ή ατόμων ΜΕΑ για τα οποία οι ωφελούμενες θα αιτηθούν προκειμένου να λάβουν voucher για τις κατηγορίες βρεφικών ή παιδικών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας (Κατ.Β.3.) και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ (Κατ. Δ), τότε δεν ισχύουν περιορισμοί.

6. Για τα βρέφη ή νήπια ΑΜΕΑ, που βρίσκονται στην ηλικία από 8 μηνών έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τα οποία οι μητέρες θέλουν να εντάξουν σε δομές που φιλοξενούν βρέφη ή νήπια (Κατηγορίες Α.1. ή Α.2.), τότε θα πρέπει να αποστείλουν μια βεβαίωση από τη δομή, ότι δέχεται το βρέφος/νήπιο, καθώς και μια βεβαίωση από ιατρό σχετικής ειδικότητας, ότι αυτό μπορεί να συμβεί και ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του βρέφους/νηπίου. Στην περίπτωση αυτή, ο φάκελος και τα δικαιολογητικά της μητέρας εξετάζεται χωρίς εξαιρέσεις.

7. Σημειώνουμε ότι οι μητέρες μπορούν να δηλώσουν την προτίμησή τους (μέχρι 5 για τις κατηγορίες των βρεφών, νήπιων και μέχρι 2 για τις κατηγορίες των ΚΔΑΠ ή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) σε συγκεκριμένες δομές/φορείς για την ενδεικτική και μη δεσμευτική σύζευξη.

8. Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι με βάση το νέο Κανονισμό της Ε.Ε. ‘περί προσωπικών δεδομένων’, οι αιτούσες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρησή του και να φροντίσουν οι ίδιες για την υποβολή της αίτησης και την αποστολή ή παράδοση του φακέλου τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook