Πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ. 

Η περιοδεία έγινε με αφορμή τις ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως σε προσωπικό για την λειτουργία του μουσείου.

Το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης αφορά τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης και ελλιπούς συντήρησης του. 

Οι εργαζόμενοι φύλακες ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΚΚΕ πως το πρόβλημα οξύνεται ιδιαίτερα τους μήνες με μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών ενώ ο περιβόητος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό φύλαξης που αναμένεται και αποτελούσε μια από τις πρώτες «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ αφορά 200 θέσεις για όλη τη χώρα την ώρα που οι ανάγκες είναι για πάνω από 1000. Για το λόγο αυτό μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φέτος προσέλαβε 90 συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες του σε φύλαξη. 

Την ίδια στιγμή στη συζήτηση με τους εργαζόμενους προέκυψε πως το Μουσείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό καθαριότητας μέσα στο καλοκαίρι καθώς εκκρεμούν ακόμα προκηρύξεις για εποχικό προσωπικό στην καθαριότητα.

Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε πως οι καθυστερήσεις στις προκυρήξεις μαζί με τον πολύ μικρό αριθμό που μάλλον θα προκηρυχθεί για το προσωπικό φύλαξης, δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες για την παράδοση από την κυβέρνηση της φύλαξης και της καθαριότητας σε εργολάβους ακολουθώντας πιστά την πολιτική της εμπορευματοποίησης όπως και οι προηγούμενες. Επιπλέον σημείωσε πως και η πολιτική του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων και η αδιοριστία οδηγεί δίνει χώρο των νευραλγικών υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας σε εργολάβους και κρατούν τους εργαζόμενους-συμβασιούχους σε καθεστώς ομηρίας αλλά και απληρωσιάς.

Επιπλέον, σημείωσε πως εργαζόμενοι είναι ανάγκη να προτάξουν τα αιτήματα τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, να προσληφθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες για τις ανάγκες του μουσείου ειδικότητες για τη λειτουργία του μουσείου με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της φύλαξης και ανάδειξης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων που θα πρέπει πρώτα και κύρια να υπηρετούν την πολιτιστική ανάταση του λαού καθώς ο πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και σύγχρονη ανάγκη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ο αγώνας των εργαζομένων στα μουσεία μονίμων και συμβασιούχων πρέπει να συναντηθεί με τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που  βρίσκονται υπό το ίδιο καθεστώς και σε άλλες υπηρεσίες. Τους κάλεσε να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη που έρχεται κατά την λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή και αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο. Να ενωθεί η διεκδίκηση για καλύτερες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα με τον αγώνα για ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τα μονοπώλια, είναι ο μόνος που χαράσσει προοπτική ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να αποτελέσουν πραγματικά κληρονομιά του λαού, είναι η μοναδική πραγματική διέξοδος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τέλος, ανέφερε πως το ΚΚΕ θα αναδείξει τα ζητήματα και στα πλαίσια της Βουλής με νέα Επίκαιρη Ερώτηση καθώς με ευθύνη της υπουργού έχει αναβληθεί η συζήτηση της τρείς φορές και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη απεργία στις 30 Μάη και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10πμ στην πλ. Ελευθερίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook