Ο αγοραστής έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη

Πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγήκε σε δημοπρασία στο Παρίσι και πουλήθηκε έναντι ποσού επτά εκατομμυρίων ευρώ. Έργο του 1882, ο πίνακας με τις γυναίκες που επισκευάζουν δίχτυα δημιουργήθηκε με έμπνευση από την περιοχή της Χάγης, στην Ολλανδία.

Αγοράστηκε, όπως μεταδίδει το BBC, από Αμερικανό συλλέκτη, σε τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτή που αναμενόταν, δηλαδή 3 με 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας είναι ο πρώτος του Βαν Γκογκ που βγαίνει σε δημοπρασία στη Γαλλία εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

«Έπιασε τόσο ψηλή τιμή επειδή δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έργα του Βαν Γκογκ στην αγορά» σχολίασε εκπρόσωπος της δημοπρασίας. «Μπορείς να τα βρεις μόνο σε ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία, κι έτσι οι αγοραστές είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν πάνω από τα προβλεπόμενα για ένα έργο τέτοιας ποιότητας και σημασία».

Ο Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε τον εν λόγω πίνακα όταν ήταν 29 ετών, την περίοδο που έμενε κοντά στη Χάγη.

«Εντοπίζουμε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πίνακα Βαν Γκογκ, ειδικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει το τοπίο» σχολίασε ο Bruno Jaubert, από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μοναδικός πίνακας που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης εκείνη την εποχή.

Ο τελευταίος πίνακας του Βαν Γκογκ που είχε βγει σε δημοπρασία στο Παρίσι ήταν στα μέσα του 1990. Το έργο «Ο κήπος στην Auvers» είχε πουληθεί έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook