Την παρακάτω επιστολή με θέμα την "Αποκατάσταση ζημιών λιμένος Σισίου" απέστειλε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μωραϊτη Θάνο καθώς και στους κ. Καρχιμάκη Μιχάλη Βουλευτή Λασιθίου, κ. Πλακιωτάκη Γιάννη Βουλευτή Λασιθίου, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζο Αθανάσιο και τον
Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Καστρινάκη Νίκο.

"Όπως σας είναι γνωστό, στις 11-12-2010, λόγω θεομηνίας, το λιμάνι του Σισίου υπέστη σοβαρές ζημιές.
Με απόφαση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και του Νομάρχου κ. Αναστασάκη, στις 30-12-2010, προεκτιμήθηκε η ζημιά σε 150.000.00 Ευρώ και ζητήθηκε το αντίστοιχο ποσό για την άμεση αποκατάσταση, προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω κατάρρευση του προσήνεμου μόλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά αλληλογραφίας, την οποία γνωρίζετε, με τελευταία, την με αρ.πρωτ.7540/4/5/2011 επιστολή.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα και επειδή ο εναπομένων χρόνος μέχρι τον επικείμενο χειμώνα είναι ελάχιστος, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα, διότι έχει καταστεί πλέον κατεπείγον και τούτο διότι:

1. Ο προσήνεμος μόλος, είναι πλήρως αποσταθεροποιημένος, με πλήρη κατάρρευση της προστασίας του, προς την πλευρά του πελάγους.
2. Έχει σχεδόν καταρρεύσει το ακρομόλιο.
3. Η εσωτερική προστασία του ( προς το λιμάνι ) του προσήνεμου μόλου, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
4. Με την αναμενόμενη κακοκαιρία, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, ακόμη και με ανέμους μικρότερης έντασης απ΄ότι στις 11/12/2010, είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει και η εσωτερική προστασία, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του λιμενικού έργου.
5. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:
α) την πλήρη απόφραξη του λιμανιού και την καταστροφή συνολικά του έργου.
β) Την καταστροφή των επιχειρήσεων, που η ύπαρξη του προσήνεμου μόλου, τις προστατεύει από τις μεγάλες θαλασσοταραχές.
γ) Την αδυναμία εξυπηρέτησης του ελλιμενισμού των σκαφών, που τώρα ελλιμενίζονται στο εσωτερικό μέρος του λιμένα.
δ) Την αδυναμία εξυπηρέτησης στην νέα σαιζόν που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2012, των τουριστικών σκαφών, με μεγάλη ζημιά για την τοπική οικονομία.
ε) Η απαιτούμενη τότε δαπάνη, μετά την αναμενόμενη κατάρρευση ουσιαστικά του μόλου, για την ανακατασκευή του και τον καθαρισμό του λιμανιού, θα υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000.00 Ευρώ και ο απαιτούμενος χρόνος, θα είναι πολύ περισσότερος, πέραν των άλλων ζημιών για την περιοχή.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι στην περιοχή λειτουργούν 25 ξενοδοχεία, από τα οποία τα πέντε είναι 5***** και βέβαια, μεγάλος αριθμός παραθεριστικών και μονίμων κατοικιών.
Είναι προφανές το κατεπείγον του θέματος και παρακαλούμε για την άμεση αντιμετώπισή του.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Ι. Κουνενάκης