Την Δευτέρα 18 Ιουνίου, ώρα 19:30΄ στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου.

Το σχολικό έτος 2017-2018 με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Δ.Ε. Ηρακλείου ξεκίνησε πιλοτικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι συγγραφείς στην τάξη», στο οποίο συμμετείχαν σε αυτήν την πρώτη φάση έξι (06) σχολεία.

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να περιδιαβούν το έργο ενός συγγραφέα με συνοδοιπόρο τον ίδιο.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 επιλέχτηκε ο Ηρακλειώτης συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης. Μετά από μία αρχική συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, του συγγραφέα και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάθε σχολείο που επιλέχθηκε να συμμετέχει επέλεξε κείμενα του συγγραφέα και οργάνωσε την διδασκαλία τους. Οι σχολικές μονάδες που έλαβαν μέρος είναι: -1ο Γεν. Λύκειο Ηρακλείου, -3ο Γεν. Λύκειο Ηρακλείου, -Γεν. Λύκειο Γαζίου, -Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, -Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, -Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Οι μαθητές επεξεργάστηκαν συγκεκριμένα κείμενα από το έργο του, που προσφέρονται για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, και παράλληλα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαν συναντήσεις με τον ίδιο τον συγγραφέα με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν ισότιμα.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν η δυνατότητα για αδιαμεσολάβητη επαφή και βιωματική ώσμωση των μαθητών με τον συγγραφέα και το έργο του. Αναπτύχθηκε έτσι ελεύθερα μια γνήσια και αυθόρμητη σχέση τόσο με το λογοτεχνικό γεγονός, όσο και ειδικά με τον άνθρωπο-δημιουργό και τα συγκεκριμένα κείμενα.

Η ενεργητικότητα της σχέσης αυτής εκφράστηκε με ποικίλους μετασχηματισμούς του έργου, αφού οι μαθητές δρασκέλισαν «την πύλη της φαντασίας» (Στ. Βισκαδουράκης προς μαθητές, 19/3/2018) ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες προσλαμβάνουσές τους. Έτσι, αποσπάσματα των κειμένων μελοποιήθηκαν, έγιναν εικαστικά έργα, ξαναγράφτηκαν αναβαπτισμένα από τη ματιά και την αντίληψη των μαθητών, ενώ δημιουργήθηκαν και τελείως πρωτότυπα κείμενα.

Τελικά, αυτό που χαρακτήρισε το ταξίδι των μαθητών με τον συγγραφέα ήταν η ελευθερία και η αλήθεια, στοιχεία που άλλωστε αποτελούν προϋπόθεση τόσο της γραφής, όσο και της πρόσληψής της.

Η αυθόρμητη, αθρόα και ιδιαίτερα ενεργός συμμετοχή των μαθητών είναι ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι το πρόγραμμα αυτό αξίζει να επεκταθεί πέρα από τη φετινή πιλοτική μορφή του και να επιχειρηθεί η διεύρυνσή του με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων και συγγραφέων.

Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 18 Ιουνίου, ώρα 19:30΄ στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές/τριες, και εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης, καθώς και όσοι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Στην εκδήλωση, μαθητές θα παρουσιάσουν δικά τους κείμενα, εικαστικά έργα και μουσικά κομμάτια που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Η παρουσίαση θα διανθίζεται με μουσική σε πιάνο από τις καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Λίλυ Δάκα, Ευγενία Ψαρουδάκη καθώς και από μαθητές του ίδιου σχολείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook