Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης (micro-blogging) Twitter, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι ενεργοί χρήστες της ξεπέρασαν τον αριθμό-ορόσημο των 100 εκατομμυρίων και από αυτούς περίπου οι μισοί συνδέονται στο δίκτυο τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Οι χρήστες που συνδέονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα (αυτοί θεωρούνται ενεργοί), αυξήθηκαν κατά 82% το 2011, ενώ σημαντική ανάπτυξη σημειώνει η πρόσβαση στο δίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.

 Κατά μέσο όρο, 230 εκατ. μηνύματα (tweets) στέλνονται κάθε μέρα (δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνύματα έχουν σταλεί μέσα σε πέντε μέρες), παρουσιάζοντας αύξηση 110% από την αρχή του έτους. Περίπου το 40% των ενεργών χρηστών δεν στέλνουν οι ίδιοι μηνύματα, αλλά απλώς παρακολουθούν άλλους χρήστες. Πριν λίγες μέρες, το Twitter έκανε ρεκόρ, με αφορμή την είδηση για την εγκυμοσύνη της Μπιγιονσέ, όταν στέλνονταν 8.900 μηνύματα κάθε δευτερόλεπτο.

 Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Ντικ Κοστόλο, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοίνωσε ότι το δίκτυο σχεδιάζει να αυξήσει τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε αυτό, ενώ προτίθεται να παραμείνει ανεξάρτητο και δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το Twitter άντλησε 400 εκατ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές φέτος το καλοκαίρι, γεγονός που του επιτρέπει να έχει κεφαλαιακή άνεση, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στο χρηματιστήριο.

 Το δίκτυο, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, άρχισε να εμφανίζει ένα περιορισμένο αριθμό διαφημίσεων το 2010 και, όπως δήλωσε ο Κοστόλο, έχει επίγνωση ότι η εμπορευματοποίηση αποξενώνει αρκετούς χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, παρόλα αυτά προτίθεται να τις αυξήσει με μέτρο και με επιλεκτικό τρόπο. Όπως είπε ο επικεφαλής του δικτύου, το Twitter βασίζεται για τη λειτουργία σχεδόν αποκλειστικά στα διαφημιστικά έσοδα.

 Το Twitter -μέσω του οποίου μπορεί κανείς να στείλει σύντομα μηνύματα 140 χαρακτήρων σε όποιον ενδιαφέρεται να «ακολουθήσει»- εκτιμάται ότι έχει συνολικά 200 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες (από τους οποίους οι μισοί περίπου είναι ανενεργοί), έναντι σχεδόν 750 εκατ. του Facebook. Κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Google, επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Twitter πάνω από 400 εκατ. άνθρωποι έναντι 250 εκατ. στην αρχή του 2011. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν συνδέονται στο Twitter, αλλά το χρησιμοποιούν καθημερινά, καθώς έρχονται, ψάχνουν και διαβάζουν τις σελίδες του», δήλωσε ο Κοστόλο.