Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σε μία πρωτοφανή κίνηση!

Αυτό έγινε διότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Νίκι Χέιλι.

«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας «προκατάληψης» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει τη λύπη του

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Λυπηρή» για τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας η απόφαση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το όργανο αυτό του ΟΗΕ παραμένει σταθερή.

«Δεν κρατάμε μυστικό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του», ανέφερε ο Τζόνσον σε μια ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Τι λένε ευρωπαϊκές πηγές

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπάρχει κίνδυνος να πλήξει τον διεθνή ρόλο της Ουάσινγκτον, έκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης η ευρωπαϊκή διπλωματία.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook