Τι δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα
 
Τους όρους με τους οποίους η ΠΓΔΜ θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, έθεσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αυτό θα συμβεί μόνο εάν η γειτονική χώρα επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος, δηλαδή να λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και εάν υπερισχύσει το «Ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., στο οποίο μετέχει και εκείνος, ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε ότι αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την πΓΔΜ)», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Χρειαζόμαστε την πλήρη επικύρωση και τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ιστορική» σημασία της συμφωνίας, η οποία είναι μία «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να γίνει πλήρες μέλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον λαό της γειτονικής χώρας να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της Συμμαχίας. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Στηρίζω σθεναρά τη συμφωνία», επισήμανε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook