Πότε δημιουργήθηκε όμως το πρώτο ΑΤΜ μηχάνημα και πώς λειτουργεί;

Η Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Automated Teller Machine), γνωστή και ως ΑΤΜ, είναι μία ηλεκτρομηχανική συσκευή η οποία βοηθά στις τραπεζικές συναλλαγές, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν, με τη χρήση ειδικών πλαστικών καρτών, πρόσβαση ώστε να λαμβάνουν μετρητά από τον λογαριασμό τους και να ενημερώνονται για το υπόλοιπο του λογαριασμού τους καθώς και να πραγματοποιούν μεταφορά κεφαλαίων.

Πότε δημιουργήθηκε όμως το πρώτο ΑΤΜ μηχάνημα και πώς λειτουργεί;

Η δημιουργία του πρώτου ΑΤΜ

Τα ΑΤΜ δημιουργήθηκαν από τον Σκωτζέσο Τζον Σέπερντ Μπάρον και πρωτολειτούργησαν  στις 27 Ιουνίου του 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο ‘Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η οποία σχεδόν αμέσως είχε παραγγείλει ακόμα πέντε. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες αναλήψεις έδιναν μέχρι και 10 λίρες σε κάθε πελάτη. Η έμπνευση του Σέπερντ ήρθε στο μπάνιο του σπιτιού του και όπως ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του:

Σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον κόσμο. Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά

Το ΑΤΜ του Τζον Σέπερντ Μπάρον κέρδισε το στοίχημα, καθώς προηγήθηκε κατά εννέα ημέρες του σουηδικού Bankomat και ενός μήνα του αγγλικού Chubb MD2, που προωθούσε η Westminster Bank.

Το Science Channel δημιούργησε ένα πολύ ωραίο video για το πως λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα.

Ο πρώτος άνθρωπος που έκανα ανάληψη χρημάτων ήταν ο Βρετανός ηθοποιός Reg Varney, ο οποίος πρωταγωνιστούσε τότε στην τηλεοπτική κωμωδία «On the Buses»

Χωρίς πλαστικές κάρτες

Τα ΑΤΜ λειτουργούσαν για πολύ καιρό με ειδικές επιταγές οι οποίες ήταν εμποτισμένες με άνθρακα 14, μια ουσία με ήπια ραδιενεργή ακτινοβολία αφού τότε οι πλαστικές κάρτες δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί. Αυτήν την ακτινοβολία ανίχνευε το μηχάνημα και στη συνέχεια την ταίριαζε μ’ έναν αριθμό ασφαλείας. Ο Τζον Σέπερντ Μπάρον είχε σκεφτεί αρχικά να χρησιμοποιήσει ένα 6ψήφιο PIN, όταν όμως ζήτησε από τη γυναίκα του να τον αποστηθίσει, εκείνη σχολίασε ότι μπορούσε να θυμηθεί μόνο τα πρώτα τέσσερα ψηφία και κάπως έτσι καταλήξαμε στον τετραψήφιο κωδικό πρόσβασης.

Εννιά μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου ATM στην τράπεζα Barclays, οι Σουηδοί θα είναι οι επόμενοι οι οποίοι θα εγκαινιάσουν το δικό τους μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, στην τράπεζα Nixdorf. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ιάπωνες και μετά οι Αμερικάνοι.

Πότε όμως ήρθαν τα ΑΤΜ στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας τα πρώτα ΑΤΜ τοποθετήθηκαν στην Alpha Bank το 1983 και στην Citibank το 1985 με τη χρήση τους να αρχίσει να εξαπλώνεται τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Σήμερα πάντως ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια παγκοσμίως με το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη να είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου να είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.

lifo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook