Η περίοδος εκκόλαψης των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη ξεκίνησε από τις παραλίες του Ρεθύμνου για φέτος.

Το Σάββατο 14/7 στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρήκαν τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια που έκαναν τα πρώτα τους βήματα με επιτυχία στη θάλασσα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Δήμος Ρεθύμνης ανακοίνωσαν προς ενημέρωση των επισκεπτών της παραλίας οτι σε περίπτωση που θα βρουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να τα βρέξουν ούτε να τα μεταφέρουν νερό. Είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως το θάλασσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να τα προστατέψουμε από τον ήλιο σκιάζοντας τα και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά τους μέχρι να βρουν το δρόμο τους στο νερό.

Στόχος μας είναι να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας το βράδυ. Η στιγμή που τα πρώτα μικρά ξεκινούν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση αποτελεί ορόσημο στην πορεία των προγραμμάτων κάθε χρόνο. Είναι το σημείο καμπής, που αρχίζει η δεύτερη φάση της προσπάθειας του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Οι νεοσσοί ακολουθούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

Τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών πράγμα που τους οδηγεί τις περισσότερες φορές να πεθάνουν από εξάντληση.

Υπενθυμίζουμε πως τα διαχειριστικά μέτρα πρέπει να συνεχίζονται να τηρούνται καθώς οτι η ωοτοκία στην παραλία συνεχίζεται καθώς οι πρώτες φωλιές εκκολάπτονται. Τα μέτρα που αφορούν τα έπιπλα θαλάσσης και την ανάρτηση τους σε σημείο υψηλότερο από το επίπεδο της άμμου χρειάζεται να συνεχίσουν να τηρούνται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη που λήγει η περίοδος εκκόλαψης.

Το ίδιο ισχύει και για τη μη χρήση βαρέων οχημάτων, την αποφυγή ισιώματος της άμμου και πλυσίματος των ομπρελοκαθισμάτων
πάνω στην παραλία ωοτοκίας όπως επίσης και της μη διοργάνωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι μία φωλιά χελώνας καρέτα και ίσως λίγα αργοπορημένα χελωνάκια, παραμείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών. Θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την κάθε περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης ξεχωριστά και θα φαίνεται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook