Oι μεγάλοι ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ TUI και Thomas Cook παραδέχονται ότι φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία του φαινομένου του υπερ-τουρισμού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί σε ανεξέλεγκτους αριθμούς τουριστών στους δημοφιλείς προορισμούς είναι οι μεγάλες ταξιδιωτικές πλατφόρμες και ιδιαίτερα η Airbnb.

Οι πλατφόρμες αυτές, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων, όχι απλώς στερούν από τους κατοίκους τη δυνατότητα να ενοικιάσουν κατοικία, αλλά εκτοξεύουν και τις τιμές των ενοικίων επιβαρύνοντας ανομοιόμορφα τις υποδομές.

Επιπλέον, τα διαμερίσματα συχνά ενοικιάζονται χωρίς επίσημη άδεια και, ως εκ τούτου, δεν εισπράττονται φόροι.

Οι τουρ οπερέιτορ λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, δίνοντας έμφαση στις διακοπές στο ξενοδοχείο, επισημαίνει η επικεφαλής της Thomas Cook Γερμανίας, Stefanie Berk.

Παράδειγμα αποτελεί η Μαγιόρκα, όπου ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών από τη δεκαετία του 80’ αυξήθηκε μόλις κατά 2%. 

Οι επισκέπτες μεταφέρονταν παραδοσιακά με λεωφορείο στο ξενοδοχείο, μαζί με άλλους τουρίστες, ενώ όσοι ενοικιάζουν μέσω Airbnb επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς με αυτοκίνητο.

Και οι 2 τουρ οπερέιτορ συμφωνούν ότι οι οργανωτές διακοπών θα πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα, με λογική κατανομή πτήσεων, μεγαλύτερο σεζόν διακοπών και όσο το δυνατόν συντομότερες και ξεκούραστες μεταφορές. Παράδειγμα αποτελεί η Thomas Cook η οποία συμπεριέλαβε και τρίτο αεροδρόμιο στο πρόγραμμά της για τα Χανιά ώστε να κάνει καλύτερη κατανομή των επισκεπτών. 

Επιπλέον, οι εταιρίες επιδιώκουν στενή συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των προορισμών και τις πρωτοβουλίες αειφορίας. 

tornosnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook