Την προσεχή Δευτέρα 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» στην Αλφά Μυλοποτάμου. 

Η εκδήλωση – θεσμός για την Κρητική Μουσική, είναι φέτος αφιερωμένη στο «Αηδόνι της Κρήτης». Τιμάται η μνήμη και το έργο του αξέχαστου λαουτιέρη και ερμηνευτή Νίκου Μανιά, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στην μουσική παράδοση της Κρήτης.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. στην Αλφά, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» και οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την συνδιοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης, της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλφάς. 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το έργο του αξέχαστου Νίκου Μανιά θα αποδώσουν ο σπουδαίος Παντελής Κρασαδάκης και η Παρέα Φίλων Κρητικής Μουσικής, στην οποία συμμετέχουν οι : Τζανής Τζανιδακης (Λυρα-Τραγούδι), Κώστας Βεργιανακης (Λυρα-τραγούδι), Χαράλαμπος Αγγελακης (Λυρα-τραγούδι), Δημήτρης Παπαδομανωλάκης (Λαούτο – τραγούδι), Σπύρος Παπαδάκης (Λαούτο – Τραγούδι), Νίκος Παπαδογιάννης (λαούτο), Βλαδίμηρος Ουρανός (κιθάρα), Δημήτρης Νταής (μαντολίνο), Στέλιος Μουλακάκης (κρουστά), Κώστας Βεργιανάκης (τραγούδι). 

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συναυλία «Ένα τραγούδι θα σου πω» με τους Στέλλα Σειραγάκη στο τραγούδι και τους Στέλιο Σταματογιαννάκη και Μανόλη Βερδινάκη στα λαούτα. 

Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος στον χαιρετισμό του για το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» αναφέρει τα εξής: «Πιστοί στις αξίες της πλούσιας παράδοσης του νησιού μας, προσπαθούμε μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες να τιμήσουμε εκείνους που θεμελίωσαν στη συνείδηση του λαού μας την Κρητική Μουσική, την ανέδειξαν και έθεσαν τις στερεές βάσεις για τη συνέχειά της. 
Το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» στην Αλφά Δήμου Μυλοποτάμου, λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αυτό, ως φόρος τιμής στον μεγάλο δάσκαλο και στους Πρωτομάστορες, στους οποίους οφείλουμε την καταξίωση, την οποία σήμερα γνωρίζει η μουσική μας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σας περιμένουμε και φέτος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ – θεσμού για την Κρήτη, στο οποίο τιμούμε τον Νίκο Μανιά, τον λαουτιέρη και τραγουδιστή, που έγραψε λαμπρή ιστορία στην μουσική μας παράδοση και έμεινε ως το «Αηδόνι της Κρήτης» που θα θυμόμαστε με θαυμασμό και συγκίνηση.»

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΣ

Γεννημένος το 1931  στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο Νίκος Μανιάς βίωσε το ζοφερό κλίμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού μόλις 8 ετών σταμάτησε το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά και την αλληλεγγύη των ανθρώπων που κατάφερναν να επιβιώνουν αξιοποιώντας τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής.

Μέσω του πατέρα του, ο οποίος έπαιζε ερασιτεχνικά μαντολίνο, ήρθε σε επαφή με την κρητική μουσική, σε μια εποχή που στο μουσικό στερέωμα του Ρεθύμνου ξεχώριζε ο δεξιοτέχνης Σταύρος Ψυλλάκης ή Ψύλλος. Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοακούστηκε η όμορφη φωνή του: στις βεγγέρες και στα γλέντια. Με το τέλος του πολέμου, ο αδελφός του πατέρα του τού χάρισε μια λύρα που όμως δεν ταίριαζε στα χέρια του. Κι έτσι, στα 16, αγόρασε από τον Μ. Φραγκιαδάκη στα Χανιά ένα λαούτο. Αυτό το όργανο θα υπηρετούσε ως το τέλος της ζωής του. 

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο χωριό του το 1947, σ’ ένα γάμο, με τον λυράρη από τη Φυλακή Αποκορώνου Κυριάκο Μαυράκη. Το 1953, γνώρισε τον Κώστα Μουντάκη σ’ ένα πανηγύρι στον Κουρνά και την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με το τραγούδι «Σαν τον ζητιάνο έρχομαι». Αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που κράτησε 26 χρόνια και συνέδεσε τον Νίκο Μανιά με τους Πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής. 

Το 1958, ο Μουντάκης και ο Μανιάς περιόδευσαν στην Αμερική για πολλούς μήνες, ενώ άλλα τρία ταξίδια έγιναν τη δεκαετία του 1960. Ο Μανιάς, ωστόσο, έπαιξε για την ελληνική διασπορά από τη Γερμανία και την Αμερική ως την Κίνα με τον Νίκο Σωπασή, τον Λεωνίδα Κλάδο, τον Νίκο Ξυλούρη, τον Βασίλη Σκουλά.  

Μεταφέροντας την αυθεντικότητα του τρόπου διασκέδασης του καιρού του, συνεργάστηκε με πολλούς παλαιότερους και νεώτερους μεγάλους της κρητικής μουσικής, όπως τους Σκορδαλό, Σηφογιωργάκη, Καλομοίρη, Σταματογιαννάκη, Καλογρίδη, Ζαχαριουδάκη, Χαλκιαδάκη, Αλεξάκη, Μαρκογιαννάκηδες, Κακλή, Τζουγανάκη, Σταματογιαννάκη, Μανωλιούδη, Βερδινάκη, Κονταρό. Σταθμός για την ιστορία της κρητικής μουσικής αποτελεί ο δίσκος «Κρητική λεβεντιά» που ηχογράφησε το 1974 και που σηματοδοτεί τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη από το Σπήλι.

Το μοναδικό ηχόχρωμα και η εκφραστικότητα της φωνής του καθιστούν τον Νίκο Μανιά ανυπέρβλητο αισθαντικό τραγουδιστή των ταμπαχανιώτικων και των ριζίτικων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook