Το USNS Trenton κατάπλευσε το πρωί στην προβλήτα της βάσης στον κόλπο της Σούδας – Δύο Γερμανικές φρεγάτες στο λιμάνι της Σούδας

Ένα εντυπωσιακό σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έδεσε νωρίς το πρωί στην προβλήτα της ναυτικής βάσης στο Μαράθι στα Χανιά.

Πρόκειται για το υψηλής ταχύτητας καταμαράν USNS Trenton το οποίο βρίσκεται σε αποστολή στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

Το σκάφος αυτό χρησιμοποιείται  για τη στήριξη των υπερπόντιων επιχειρήσεων, τη διεξαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση από καταστροφές καθώς  και την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων . 

Μάλιστα το συγκεκριμένο πλοίο απασχόλησε πρόσφατα την δημοσιότητα, όταν στις 12 Ιουνίου 2018 διέσωσε 41 μετανάστες από ένα σκάφος στη Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης .

Λόγω της  άρνησης της Ιταλίας να δέχεται πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες, το USNS Trenton δεν μπορούσε να «δέσει» σε λιμάνι μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε οι 41 μετανάστες έγιναν δεκτοί και μεταφέρθηκαν σε σκάφος της Ιταλικής ακτοφυλακής.

Το Trenton ναυπηγήθηκε το 2014 και παραδόθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ το 2015. Έχει μήκος 103 μέτρων και πλάτος 28,5 μέτρων. 

Οι τέσσερις κινητήρες ντίζελ του δίνουν ανώτερη ταχύτητα 43 κόμβων, ενώ μεταφέρει 353 άτομα, πλήρωμα και στρατεύματα.

Να σημειωθεί πως στην προβλήτα του λιμένα Σούδας, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης έχουν “δέσει” και δύο Γερμανικές φρεγάτες.

Πρόκειται για την φρεγάτα Lubeck (F214) και την φρεγάτα Bayern (F 217).

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook