Η Εφορία Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι το οθωμανικό εργοστάσιο παρασκευής σαπουνιού ανακαλύφθηκε ενώ οι εργαζόμενοι επανεξέταζαν ένα ηλεκτρικό σύστημα σε ένα κτήριο στην Παλιά Πόλη της Jaffa

Ένα εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιών της οθωμανικής περιόδου ανακαλύφθηκε στην ισραηλινή πόλη Jaffa, σύμφωνα με την Εφορία Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Σε δήλωσή της, η αρχή δήλωσε ότι το εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού ανακαλύφθηκε ενώ οι εργαζόμενοι ανακυκλούσαν ένα ηλεκτρικό σύστημα σε ένα κτήριο στην Παλαιά Πόλη της Jaffa. Αυτό το κτήριο ανήκει στον διάσημο Γιούρι Γκέλερ και μάλιστα προοριζόταν επίσης για μουσείο.

Σε δήλωση, η Εφορία Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι το εργοστάσιο παρασκευής σαπουνιού ανακαλύφθηκε ενώ οι εργαζόμενοι επανεξέταζαν ένα ηλεκτρικό σύστημα σε ένα κτήριο στην Παλιά Πόλη της Jaffa.

Το εργοστάσιο σαπουνιών (masbaneh στα αραβικά), το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, περιελάμβανε αρκετούς υπόγειους θαλάμους.

«Η δουλειά μας στο μουσείο απαιτούσε, μεταξύ άλλων, να επανασυνδέσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα στο αρχαίο κτίριο», δήλωσε ο Γκέλερ, εξηγώντας πως αρκετοί μεγάλοι θάλαμοι αποκαλύφθηκαν πριν από την ανακάλυψη του εργοστασίου σαπουνιών. «Όταν η Εταιρεία Ηλεκτρισμού άρχισε να εργάζεται πάνω στη δομή, παράλληλα με επιθεωρητές από την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων , ήμασταν έκπληκτοι, καθώς ανακαλύψαμε ένα μεγάλο θάλαμο με διαμορφωμένες εσοχές». 

«Αυτό το προηγουμένως άγνωστο εργοστάσιο, του οποίου η αρχικοί ιδιοκτήτες παραμένει ασαφής, είναι το δεύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί στην Jaffa», δήλωσε ο δρ Yoav Arbel, ειδικός για την Jaffa στην Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. «Η τοποθεσία ήταν καλά διατηρημένη και περιλάμβανε γούρνες για την ανάμιξη πρώτων υλών για το σαπούνι, ένα μεγάλο καζάνι, μια εστία, δεξαμενές νερού και υπόγειους θόλους που χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση. Αυτό το εύρημα μας επιτρέπει να ανασυνθέσουμε τη διαδικασία κατασκευής και να κάνουμε συγκρίσεις με παρόμοια εργοστάσια όπου η παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής διαιωνίζεται μέχρι σήμερα». 

Σύμφωνα με την Εφορία Ισραηλινών Αρχαιοτήτων, το εργοστάσιο σαπουνιών διαθέτει σχεδόν τον ίδιο εξοπλισμό με την οικογένεια Damiani Masbena, ένα άλλο εργοστάσιο σαπουνιού που δραστηριοποιείται στην Jaffa μέχρι το 1948.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων εξηγεί ότι το σαπούνι που κατασκευαζόταν στην περιοχή, όπως καταγράφηκε από τον 10ο αιώνα, ήταν μοναδικό στο ότι κατασκευαζόταν από ελαιόλαδο, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σαπούνι, το οποίο παρασκευαζόταν από χοιρινό λίπος – μια ουσία αποφεύγεται από τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους.

Το κέντρο παραγωγής ήταν στο Nablus, μια πόλη με άφθονους ελαιώνες και όπου σήμερα λειτουργούν δύο εργοστάσια παραδοσιακών σαπουνιών. Το σαπούνι κατασκευάστηκε επίσης σε βιομηχανική κλίμακα σε Τζάφα, Ιερουσαλήμ, Γάζα και Λοντ. 

Τα σκεύη εργοστασίων σαπουνιού θα παρουσιαστούν στο Μουσείο του Γιούρι Γκέλερ όταν αυτό ανοίξει το επόμενο έτος.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook