Πτώση 9% κατέγραψαν οι μετοχές της Tesla την Παρασκευή, αφού οι New York Times δημοσίευσαν μια εκτεταμένη συνέντευξη του επικεφαλής της εταιρείας, Έλον Μασκ, αργά το βράδυ της προηγουμένης.

Σε αυτό το δημοσίευμα, ο Μασκ χαρακτήρισε την περασμένη χρονιά ως “ανυπόφορη” και είπε ότι οι short-sellers “πιθανότατα θα βγουν κερδισμένοι από την καταστροφή της Tesla”. Η πτώση στην αξία της μετοχής της Tesla προκάλεσε τη μείωση της καθαρής περιουσίας του Μασκ κατά 1 δισ. δολ. περίπου.

Η αναταραχή ξεκίνησε όταν στις 7 Αυγούστου ο Μασκ με μια ανάρτησή του στο Twitter αποκάλυψε τις σκέψεις του να βγάλει την Tesla από τη Wall Street. “Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη”, είχε πει τότε.

Αυτό το tweet ήταν αρκετό για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και η μετοχή της Tesla εκείνη την ημέρα έκλεισε με αύξηση 10%. Ωστόσο, ο Μασκ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την εκτέλεση αυτής της μεταβίβασης, ούτε ποιος θα είναι ο χρηματοδότης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ερευνά την υπόθεση και έχει κλητεύσει για εξηγήσεις τόσο τον Μασκ όσο και άλλα ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

Στη συνέντευξη των NYT, ο Μασκ παραδέχτηκε ότι το εν λόγω ντιλ δεν ήταν ολοκληρωμένο και σίγουρο. Είπε, συγκεκριμένα, πως αναφερόταν σε πιθανή χρηματοδοτική υποστήριξη από το σαουδαραβικό κρατικό fund που ανήκει ήδη στους μετόχους. Αλλά οι Times υποστήριξαν ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν δεσμευτεί να παράσχουν ρευστότητα.

Μετά την πτώση της Παρασκευής, ο Μασκ έχει καθαρή περιουσία που ανέρχεται στα 19,6 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes και τη λίστα δισεκατομμυριούχων όλου του κόσμου. Είναι ο 50ός πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, η μισή του περιουσία προέρχεται από το 20% που κατέχει στην Tesla, ενώ τα υπόλοιπα από επενδύσεις που έχει κάνει σε άλλα πρότζεκτ, όπως η διαστημική εταιρεία SpaceX, η οποία την άνοιξη άντλησε 25 δισ. δολ.

Ο Μασκ έχει πλούσιο ιστορικό επιχειρηματικών επιτυχιών. Το 1999 πούλησε την εταιρεία λογισμικού Zip2 στην Compaq έναντι 300 εκατ. δολ., ενώ τρία χρόνια αργότερα πούλησε την PayPal στην eBay έναντι 1,4 δισ. δολ.

Το 2004 εντάχθηκε στην Tesla ως επενδυτής και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2008. Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο δύο χρόνια μετά (17 δολ. ανά μετοχή). Από τότε οι μετοχές του έχουν αυξηθεί 18 φορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook