Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. βρέθηκε στην Λότζια για να διαμαρτυρηθεί για προβλήματα που υπάρχουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ!
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Αντιπροσωπία των ομάδων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καθώς και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου στις 05/09/2018 για το οξυμένο πρόβλημα της προσχολικής αγωγής. 

Φέτος στο Δήμο Ηρακλείου οι αιτήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ήταν περίπου 2800 και θα πάρουν μόνο 1700 παιδιά από τους γονείς που τους επέτρεψαν να κάνουν αίτηση. 
Δηλαδή 1.100 οικογένειες βρίσκονται σε ομηρία για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Η πραγματικότητα των τεράστιων ελλείψεων γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με βάση τον αριθμό των γεννήσεων στον 4 ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. 

Ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 2100 παιδιά κατά έτος. Με βάση τις υποδεχόμενες ηλικίες στους παιδικούς σταθμούς είναι πάνω από 8500 χιλιάδες τα βρέφη/νήπια που εν δυνάμει αναζητούν μια θέση, ως εκ τούτου χιλιάδες παιδιά μένουν από χέρι εκτός κάθε δομής (δημόσιας – ιδιωτικής).

Παράλληλα καλούνται οι εργαζόμενοι στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και τους παιδικούς σταθμούς να βάλουν για άλλη μια φορά πλάτη δουλεύοντας κάτω από υπερεντατικές συνθήκες εργασίας και με πολύ λιγότερο προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι σταθμοί, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Για μια ακόμη χρονιά, η κρατική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες, οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία συμβάσεων. 

Η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

Από την άλλη και η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη για ακόμη μία χρονιά καθώς αποδέχεται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας, χωρίς να είναι πρόθυμη να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα. 

Η στάση της ήταν αποκαλυπτική, αφού δεν έθεσε ούτε καν το ψήφισμα που καταθέσαμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο! 

Όσο για τις υπόλοιπες παρατάξεις, η προηγούμενη δημοτική αρχή «ευλόγησε τα γένια της» για το έργο της, λες και επί των ημερών της δεν επικρατούσε η ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Ενώ στη συζήτηση αρκέστηκαν σε μπαλάκι ευθυνών και γενικότητες χωρίς να παίρνουν θέση. Ξεκάθαρη στάση υπέρ του ψηφίσματος που έβαζε τα παρακάτω αιτήματα είχε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Καλούμε τις νέες και νέους γονείς, τους εργαζόμενους και τα νεαρά νοικοκυριά να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, την κοροϊδία της δημοτικής αρχής. Να μην περιμένουν από καμιά κυβέρνηση, από καμιά δημοτική αρχή για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. 

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις ομάδες της ΟΓΕ, τα εργατικά σωματεία, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησης του. Να διεκδικήσουν την ένταξη όλων των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς παράλληλα με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Απαιτούμε:
– Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

– Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook