Πρόκειται για ένα Δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περίπου 40 Χριστιανικές Ακαδημίες και Κέντρα Λαϊκών από 18 Χώρες της Ευρώπης, διαφόρων χριστιανικών ομολογιών.

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ακαδημιών της Ευρώπης, μελών του Δικτύου OIKOSNET EUROPE, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ).

Πρόκειται για ένα Δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περίπου 40 Χριστιανικές Ακαδημίες και Κέντρα Λαϊκών από 18 Χώρες της Ευρώπης, διαφόρων χριστιανικών ομολογιών.

Η επίσημη έναρξη της Συνέλευσης έγινε με την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων στο Παρεκκλήσι της ΟΑΚ που είναι αφιερωμένο στους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη και συμπροσευχόμενου του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ. Μετά το τέλος της Ακολουθίας ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς καλωσόρισε και χαιρέτισε τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την επιλογή της ΟΑΚ ως τόπου διεξαγωγής της Ετήσιας Διάσκεψης του OIKOSNET τονίζοντας πως, «η κοινή έγνοια γι’ αυτό το μέλλον οδήγησε ασφαλώς και τα δικά σας βήματα ως εδώ. Η έγνοια και η πεποίθηση, πως η τροφή που θα διατηρήσει στην αληθινή ζωή τους λαούς της Ευρώπης, θα είναι άγευστη και ανώφελη, εάν δεν απαρτίζεται από το “άλας” εκείνο, που μας έχει εμπιστευθεί ο Θεός. Η έγνοια και η πεποίθηση ακόμη, πως οι λαοί της Ευρώπης θα πορευτούν σε όλο και βαθύτερο σκότος, αν οι χριστιανοί –και ιδιαίτερα οι Ακαδημίες– δεν παραμείνουμε φως της Ευρώπης, “φως του κόσμου” (Ματθ. 5,13-14)». Κατά τον κ. Ζορμπά, «ήλθε και πάλιν ο καιρός να μεριμνήσουμε για την αποστολή των Ακαδημιών στον 21ο αιώνα. Όλα και όλοι συνηγορούν για την προώθηση του διαλόγου στον κόσμο μας. Αυτό είναι το βασικό μας προνόμιο τόσο ως Χριστιανών όσο και ως εργαζομένων στις Ακαδημίες. Καιρός του ποιείν!».

Ακολούθως, Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, καθώς και την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, η οποία στήριξε το Ίδρυμα «από τη νηπιακή του ηλικία». Ο κ. Αμφιλόχιος υπενθύμισε την κορύφωση των εκδηλώσεων για τον 50χρονο εορτασμό της ΟΑΚ στις 2-3 Οκτωβρίου 2018, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ και της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και τόνισε πως η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στηρίζεται σε βαθύτερους πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην ανακαίνιση της χριστιανικής πίστης και στη συνεπακόλουθη αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατά τον κ. Αμφιλόχιο, «περισσότερο όμως από κάθε άλλο η Εκκλησία του Χριστού, που με το όραμα της Βασιλείας του Θεού έχει δημιουργήσει τη φωτεινότερη και αισιοδοξότερη προοπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας, περισσότερο λέγω από κάθε άλλο η Εκκλησία του Χριστού έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να μιλά για το μέλλον της ανθρωπότητας και σαν άλλος πρόδρομος να ετοιμάζει τους δρόμους, που διαβαίνει η πρόνοια και χάρη του Θεού για τη σωτηρία μας».

Στη συνέχεια ο κ. Walter Lüssi, Πρόεδρος του Δικτύου OIKOSNET EUROPE, χαιρέτισε την έναρξη της Διάσκεψης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία της Διάσκεψης από την ΟΑΚ, καθώς και για την αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα. Ο κ. Lüssi τόνισε πως «οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους δεν ανήκουν σε εμάς και δεν συμπεριφέρονται σαν εμάς». Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, ο οποίος αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή για τη σχέση του Ιδρύματος με τις υπόλοιπες Ακαδημίες στην Ευρώπη, τόνισε πως είναι τιμή για την ΟΑΚ να φιλοξενεί την παραπάνω συνάντηση των Ακαδημιών της Ευρώπης.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΟΑΚ παρουσίασαν το έργο του Ιδρύματος, ενώ στο τέλος ο κ. Lüssi δώρισε στον κ. Ζορμπά πίνακα ζωγραφικής με συμβολισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κεντρικό θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σκέψης των πολιτών (rethinking).

Κεντρικό θέμα που απασχόλησε τους Συνέδρους ήταν «Κρίση και Οικονομία στην Ευρώπη, ιδωμένη με “άλλα μάτια”. H υπόθεση της Ελλάδας!». Εισηγήσεις επί του θέματος έκαναν οι Καθηγητές Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), με θέμα: «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδος στην Ε.Ε.» και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δρ Κωνσταντίνος Μελάς, με θέμα: «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις δυνατότητες μετατροπής της βαθιάς κρίσης σε ευκαιρία».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με την δημιουργική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την κα Δέσποινα Μαθιουδάκη, με θέμα: «Να είσαι δημιουργικός σε καιρούς κρίσης: Παλαιές συνταγές, νέες δημιουργίες», η οποία αφορούσε την επιχειρηματικότητα των γυναικών στην Κρήτη και πιο ειδικά την επιχειρηματική δράση γύρω από το κρητικό χαρούπι, από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Κρίση: Η απάντηση της Νεoλαίας: Συνδέσου. Δημιούργησε. Καινοτόμησε», που αφορούσε την επιχειρηματικότητα των νέων στα Χανιά και από τον κ. Heinz Kabutz, Υπεύθυνο του Προγράμματος JCrete.

Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στην παρακείμενη Ιερά Μονή Γωνιάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος. Στη συνέχεια, οι εναπομείναντες Σύνεδροι περιηγήθηκαν από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος κα Αικατερίνη Καρκαλά στο Μουσείο της Ιεράς Μονής και ενημερώθηκαν για την ιστορία της και τη σύγχρονη παρουσία της στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ΟΑΚ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και να ενημερωθούν για την ιστορία του ναού από τον εφημέριο π. Νικόλαο Πατσουράκη, αλλά και να παρακολουθήσουν παρουσίαση για την προσφορά στην τοπική κοινότητα από μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο» Χαλέπας. Επίσης έγινε και περιήγηση στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την οποία επιμελήθηκε ο κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ενώ παρατέθηκε δείπνο εκ μέρους του Δήμου Χανίων στην παλαιά πόλη των Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προβλήματα που εξετάστηκαν και τέθηκαν ως προτεραιότητες στις συν-εργασίες των Ακαδημιών είναι το προσφυγικό ζήτημα, η άνοδος του λαϊκισμού και οι επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Δικτύου OIKOSNET EUROPE στην καταληκτήρια συνεδρία εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για την πραγματοποίηση της Συνέλευσης και τη φιλοξενία της ΟΑΚ, τονίζοντας τη δυναμική παρουσία της στην τοπική κοινωνία, τα ποικίλα Προγράμματά της, την πολυδιάσταση προσφορά στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό, τη διακονία στην καταλλαγή και τον διάλογο, καθώς το γεγονός πως το Ίδρυμα αποτελεί για εκείνους αφορμή για έμπνευση και κίνητρο για περαιτέρω δημιουργία και δύναμη στη ζωή τους.