Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στα Χανιά, στο Φρούριο του Ιτζεδίν. 

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο των ιστορικών φυλακών του Ιτζεδίν. Στην είσοδο του χώρου είχε στηθεί μια καλαίσθητη έκθεση με αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα, από την περίοδο που το Φρούριο Ιτζεδίν λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Ταυτόχρονα στον χώρο διακινούνταν και η μπροσούρα που επιμελήθηκαν η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ με όλο το αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε για τη ξεχωριστή ιστορία του Ιτζεδίν. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία που πάρθηκε στον χώρο το Φεστιβάλ με το μάζεμα υπογραφών με αίτημα να αποδωθεί το Φρούριο Ιτζεδίν στην χανιώτικη κοινωνία,να αναδειχτεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς.

Στο κέντρο του Φεστιβάλ δέσποζε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Δεκάδες μαθητές ,φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν οργανωμένα στην έκθεση αλλά  και στα θεματικά περίπτερα που στήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν  την συζήτηση στο μαθητικό στέκι με τίτλο: «Με ένα like ξεκινάει η ζωή;» Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία για το πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης,πώς κυβερνήσεις,εταιρείς και μυστικές υπηρησίες έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε εκθέτουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Ξεχωριστό πρόγραμμα υπήρχε για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ στον Παιδότοπο και σε ένα καινουριο στέκι που λειτούργησε για πρώτη φορά: «Το Κόκκινο Αερόστατο» 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκίνησε με παραδοσιακές κρητικές μουσικές και χορούς από τον Γ.Σκευάκη ,τον  Κ.Παχάκη και το Λαογραφικό σύλλογο Χανίων. Ακολούθησε το μεγάλο αφιέρωμα στα «τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Χανίων.

Ιδιαίτερα συγκινητικό   ήταν το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκε από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Χανίων με τίτλο «Το ΚΚΕ στις Μεγάλες στιγμές της Ταξικής Πάλης». Στον χώρο των φυλακών που μαρτύρησαν εκατοντάδες κομμουνιστές,λαϊκοί αγωνιστές,ξαναζωντάνεψαν μεγάλες στιγμές της ιστορίας του λαϊκού κινήματος.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολύ κέφι με τη μεγάλη συναυλία από τους Imam Baildi που με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τους θεατές.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Χανιά ολοκληρώνονται σήμερα 16/9. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας είναι το εξής:

• 7:30 Συναυλία με την Εναλασσόμενη Τάση
• 8μμ Συναυλία αφιερωμένη στα «100 χρόνια ΚΚΕ» με τους: Εντέχνως Λαϊκοί, Μιχάλη Μπακατσάκη, Halicuti Band και το συγκρότημα της ΚΝΕ.
• 9:15μμ Πολιτική Ομιλία με το Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
• 10:15μμ Συναυλία με τη Γλυκερία.

Και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για τη μεταφορά προς το φρούριο του Ιτζεδίν ανά μια ώρα από τις 6:30 έως τις 9:30 με αναχώρηση από την αφετηρία του ΚΤΕΛ Χανίων. Αντίστοιχα μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο για την επιστροφή προς τα Χανιά. 


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook