Αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία από 8 ελληνικές ακτές, μεταξύ αυτών και μια των Χανίων – Ποιες ενέργειες θα κάνει ο δήμος για να ανακτήσει η παραλία την σημαία 

Μετά την απώλεια το 2016 και επανάκτηση το 2017 της γαλάζιας σημαίας στη Νέα Χώρα, ήρθε φέτος μια ακόμα παραλία των Χανίων να χάσει τη γαλάζια σημαία της. Πρόκειται για την ακτή του Καλαθά στον δήμο Χανίων, ο οποίος – όπως ανακοίνωσε – ζητά την αναθεώρηση της ανάκλησης.

Η παραλία του Καλαθά είναι μεταξύ των 8 βραβευμένων ακτών από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» που αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Στις υπόψιν ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Ο δήμος Χανίων, σε ανακοίνωση του τονίζει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να γίνει αναθεώρηση της απόφασης, καθώς η συγκεκριμένη παραλία “τόσο στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι εξαιρετική, με μηδενικές επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παρακείμενου υδροβιότοπου, που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Η ευρύτερη δε περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1242/Β/1973)”. 

Οι 8 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

  • Ακτή Αγ. Πέτρος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
  • Ακτή Χρυσή Άμμος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
  • Ακτή Λεπτοκαρυά 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Πλάκα-Μύλος, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Πλαταμώνας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Σκοτίνα, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
  • Ακτή Ανατολικά Ενυδρείου, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
  • Ακτή Καλαθάς, Δήμος Χανίων, Π.Ε. Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Χανίων αναφορικά με την Γαλάζια σημαία που αποσύρθηκε από τον Καλαθά 

Την αναθεώρηση της απόφασης για απόσυρση της παραλίας του Καλαθά από το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” ζητά ο Δήμος Χανίων

Αναφορικά με την απόφαση του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για απόσυρση της παραλίας του Καλαθά από τον κατάλογο των βραβευμένων παραλιών του 2019 από τον Δήμο Χανίων εκφράζεται δυσαρέσκεια και προβληματισμός, καθώς αυτή είναι εντελώς άδικη.

Ο Δήμος, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του, καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμέλεια για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες ντόπιους και αλλοδαπούς. Μέρος των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί η σύναψη συμβάσεων με αναδόχους για τον καθαρισμό των παραλιών και των δημοτικών αφοδευτηρίων αιγιαλού, ανεξάρτητα αν η ακτή έχει βραβευτεί ή όχι με «Γαλάζια Σημαία».

Μάλιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν τον Δήμο μας λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα τεχνικά συνεργεία κατέβαλαν υπερπροσπάθεια, προκειμένου έγκαιρα να προετοιμαστούν οι βραβευμένες παραλίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Επιπλέον, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την καθαριότητα και την ναυαγοσωστική κάλυψη των λουομένων, καταβάλλοντας ετησίως ένα αρκετά σεβαστό ποσό (61.863€ και 469.862€, αντίστοιχα).

Κατά τις ημερομηνίες ελέγχου της παραλίας του Καλαθά, τα τεχνικά συνεργεία του αναδόχου και του Δήμου ενήργησαν άμεσα, αποκαθιστώντας τις όποιες εκκρεμότητες. Άλλωστε, πρόκειται για συνήθη και επαναλαμβανόμενη τακτική του Δήμου όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των παραλιών, στους οποίους δεν έχει δικαιοδοσία, εφόσον η κυριότητα ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.  Η εικόνα και η κατάσταση των παραλιών στο σύνολό τους είναι δε αυτή, που χαρακτηρίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι μια άτυχη στιγμή σε μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ήδη σε επικοινωνία της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας του Δήμου με το Πρόγραμμα ζητείται η αναθεώρηση της απόφασης, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη παραλία τόσο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι εξαιρετική, με μηδενικές επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παρακείμενου υδροβιότοπου, που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Η ευρύτερη δε περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1242/Β/1973)».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook