Από τα Χανιά η προσπάθεια δημιουργίας δικτύου νησιών με επίκεντρο την κυκλική οικονομία και την πρόσβασή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την “οικονομία του μέλλοντος”

Οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται με επίκεντρο την κυκλική οικονομία, όσον αφορά την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία αλλά  και την ανάδειξή της ως εργαλείο προώθησης της διασυνοριακής συνεργασίας, της αειφόρου ανάπτυξης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα συζητηθούν στο διήμερο Διεθνές Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα στο ΜΑΙΧ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα, «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας».

Μάλιστα, στο συνέδριο, όπου εκπροσωπείται ο νησιωτικός χώρος της Μεσογείου και τα ελληνικα νησιά, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύνδεση της κυκλικής οικονομίας με την νησιωτικότητα και στην δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ νησιωτικών περιοχών για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των περιοχών αυτών.

Το συνέδριο, που αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση  στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη τη φετινή χρόνια, γίνεται με πρωτοβουλία του Γιώργου Κρεμλή, Προϊστάμενου Πολιτικής Συνοχής & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξήγησε συνοπτικά την σπουδαιότητα αρχικά της υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας ως στρατηγικού μοντέλου ανάπτυξης αλλά και την σύνδεσή της με την νησιωτικότητα ως “όχημα” ώστε τα νησιά να “αποκτήσουν” φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα

“Η κυκλική οικονομία είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σταδιακά και παγκόσμια προτεραιότητα η οποία έχει ως αφετηρία της οτι οι πόροι του πλανήτη είναι περιορισμένοι. Θα πρέπει να αλλάξουμε το πρότυπο της γραμμικής οικονομίας (παραγωγή, κατανάλωση, δημιουργία απορριμμάτων), ωστε αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο κυκλικής οικονομίας που θα μας επιτρέψει με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα να παράγουμε προϊόντα που θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής και τα οποία στο τέλος του κύκλου της ζωής τους δεν θα είναι απόβλητα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δευτερογενη προϊόντα ή πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων υλικών. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομία, θα δημιουργηθούν “πράσινες θέσεις εργασίας” και θα τονωθεί η καινοτομία που θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή”, σημειωσε ο κ. Κρεμλής, προσθέτοντας οτι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα επιχειρηθεί η ανταλλαγή απόψεων με συνέδρους που εκπροσωπούν νησιωτικες περιοχές της Μεσογείου, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία στο μέλλον ενός δικτυου νησιών που θα τονώσει την διαπραγματευτική ισχύ τους έναντι των εθνικών κυβερνήσων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μάλιστα ο κ. Κρεμλής τόνισε οτι ενόψει του Brexit αλλά και της προτεραιότητας που δίνει η ΕΕ στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η σύνδεσή της με την νησιωτικότητα θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες στα νησιά και πρόσβαση σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Περιφερειάρχης Κρήτης: Έντονο ενδιαφέρον να αποτελέσει η Κρήτη το κέντρο συνεργασίας των Νησιωτικών Περιφερειών στη Μεσόγειο για την κυκλική οικονομία (

«Διατηρούμε έντονο το ενδιαφέρον να αποτελέσει η Κρήτη το Κέντρο Συνεργασίας για την Κυκλική Οικονομία, για όλες τις Νησιωτικές Περιφέρειες στην Μεσόγειο. Αυτό το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις επαφές με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενδυναμώνοντας τη κοινή πορεία και συνεργασία μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του κατά την έναρξη του συνεδρίου  

Σε δηλώσεις του εμφανίστηκε υπέρμαχος της προοπτικής να αποκτήσει η Κρήτη κεντρικό ρόλο στο Μεσογειακό χώρο στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προτείνει, μπορεί το νησί να γίνει η έδρα του Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας για την κυκλική οικονομία στα νησιά της Μεσογείου. Θέμα που επαναφέρει στην ατζέντα του συνεδρίου των Χανίων ευελπιστώντας σε θετική προοπτική.

Ο Αντπεριφερειαρχης Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως η κυκλική οικονομία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να περάσουμε από την γραμμική αντίληψη στην ανακύκλωση για να μην σπαταλούμε πόρους. 

Να σημειωθεί ότι η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει ένα από τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων και θα στηρίξει την καινοτομία, την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων. Θέματα που αφορούν άμεσα την Κρήτη και ευρύτερα τα νησιά της Μεσογείου. 

Στο συνέδριο το παρών έδωσε η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο δήμαρχος Χανίων κ.Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος στο περιθώριο του συνεδρίου, επανέλαβε τη σπουδαιότητα που έχει το συνέδριο για τα Χανιά (δείτε και εδώ)  εκπρόσωποι της ΔΕΔΙΣΑ και φορέων.

Ατζέντα Συνεδρίου 

Με βάση το νέο πλαίσιο Κυκλικής Οικονομίας, το Συνέδριο εστιάζει στη δημιουργία ικανοτήτων και στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα όπως:
• Προκλήσεις και ευκαιρίες κυκλικής οικονομίας σε νησιωτικές περιοχές της ΕΕ 
• Πρωτοβουλία Καθαρής Ενέργειας στα νησιά και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 
• Υδατινοι ποροι
• Στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικών
• Μπλε ανάπτυξη
• Θέματα νησιωτικότητας
• Συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και συναφή χρηματοδοτικά εργαλεία
• Τεχνολογίες πληροφοριών και έξυπνα νησιά

Κατά τη διάρκεια του ειδικά διαμορφωμένου επιχειρηματικού φόρουμ, θεσμικά όργανα, επιχειρήσεις και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών θα συναντηθούν για ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη μετατροπή ιδεών σε επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποστηριζόμενες από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούν επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και οικολογικής καινοτομία.

Παράλληλα, η στρογγυλή τράπεζα συζήτησης συνεργειών μεταξύ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των κύριων στρατηγικών προγραμματικών πλαισίων και την κεφαλαιοποίηση κοινών προτεραιοτήτων και πολιτικών θέσεων. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook